Kako putovati u doba koronavirusa: 8 savjeta za putovanje u vrijeme epidemije Covid-19

 

Veselimo se putovanjima, ali uz značajnu dozu opreza

Nakon gotovo tri mjeseca epidemije virusa Covid-19 život i putovanja se polako vraćaju u normalu. Mnogi su napokon dočekali mogućnost promjene okoline i putovanja na ljetovanje. Međutim, treba imati na umu da je epidemija u Europi i svijetu i dalje opasna prijetnja, a tijekom putovanja treba nastaviti paziti na higijenske standarde. Štiteći sebe, štitite i ljude oko sebe.

Vjerni pratitelj na putovanjima u inozemstvo je Sava putno zdravstveno osiguranje, koje možete brzo i jednostavno ugovoriti online. Putno osiguranje se uvijek preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno u doba epidemije. Saznajte kako putovati, koja pravila vrijede za putovanja unutar, ali i izvan Hrvatske, i to prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

8 savjeta za putovanje u vrijeme epidemije Covid-19

putovanje-korona-putno-osiguranje-online1. Pratite relevantne informacije i preporuke Kriznog stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, MUP-a i ostalih službi vezanih za putovanje. Budite informirani o najnovijim mjerama i zabranama kretanja. U ovome trenutku zabrane se smanjuju, ali će se ponovno postrožiti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Ovo je bitno kako ne biste ostali “zarobljeni” u inozemstvu ili u nekom dijelu Lijepe Naše.

2. Preporučuje se kretati na put vlastitim vozilom kako biste smanjili šanse izlaganja zarazi. Također, koristite beskontaktno plaćanje i ENC gdje god je to moguće.

3. Na putovanju koristite jednokratne rukavice za punjenje goriva i dodirivanje drugih površina koje koristi veliki broj ljudi, poput odmorišta i kafića. Koristite vlažne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku. Ova sredstva uvijek imajte u automobilu. Preporučuje se i korištenje maski za lice. I dalje izbjegavajte rukovanja i bliske kontakte.

4. Ako putujete avionom ili vlakom, nosite maske za lice i mijenjate ih svakih 4 sata (dodatno provjerite upute za vaš tip maske). Održavajte udaljenost od minimalno 1.5 metra. Smanjite na minimum nužne kontakte s drugim osobama te dodirivanje površina na aerodromu, avionu i ostalim prostorima tijekom putovanja.

Info izračun Putno zdravstveno osiguranje

5. Proučite zdravstveno-sigurnosne materijale vaše zrakoplovne kompanije, njihove web stranice, kao i web stranice zemlje u koju putujete kako biste imali sve relevantne informacije. Za područje Hrvatske, kao i za putovanje u Hrvatsku, pratite web stranice koronavirus.hr i hzjz.hr.

6. Koristite online check-in kada god je to moguće kako biste izbjegli nepotrebno čekanje u redovima. U svakom slučaju imajte uz sebe dodatne maske i sredstva za dezinfekciju.

7. Nemojte se prerano opustiti. Iako je posljednjih tjedna epidemiološka situacija u Hrvatskoj vrlo dobra, s malo ili čak i bez novooboljelih, to nije slučaj na razini Europe. Mnoge zemlje i dalje imaju desetke ili stotine novozaraženih dnevno.

8. Ako putujete u inozemstvo, dobra je ideja online ugovoriti putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje pokriva, primjerice, troškove hitnog liječenja u slučaju nezgode, troškove hitnog liječenja u slučaju bolesti, prijevoz člana obitelji u slučaju hospitalizacije duže od 5 dana ili gubitak i kašnjenje prtljage, ovisno o ugovorenom paketu. U ponudi su dva paketa osiguranja, standardni i nadstandarni, a svaki od njih ima po četiri vrste pokrića, ukupno od A do H. Cijene putnog zdravstvenog osiguranja kreću već od 18,51 EUR za obiteljsku policu osiguranja.

Putno zdravstveno osiguranje online

Prilikom putovanja dodatno pazite na sebe i druge te proučite sve dostupne informacije.

Nikad sami na putovanju uz Sava osiguranje

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas na našoj Facebook stranici.