Kratki vodič kroz svijet kriptovaluta, sigurnosne rizike i potencijale za industriju osiguranja

 

Ovih dana opet se sve više priča o kriptovalutama, Bitcoinu i blockchainu. Što je to kripto tehnologija, koji su njezini društveni i ekonomski potencijali i zašto je sigurnost izrazito važna, saznajte u našem novom blogu.


Mnogi su već čuli za prvu kriptovalutu pod nazivom Bitcoin. Bitcoin je napravljen sada već davne 2009. godine od strane anonimnog pojedinca ili grupe ljudi pod imenom Satoshi Nakamoto. Do sada, njegov identitet ostaje tajna. Tvorci Bitcoina najvjerojatnije dolaze iz zajednice znanstvenika koji desetljećima proučavaju kriptografske tehnologije. Bitcoin je zamišljen kao glavna valuta Interneta i zapravo je jedan u nizu sličnih projekata, ali daleko najuspješniji. Sada, Bitcoin uspješno kroči u drugo desetljeće postojanja. No, što je uopće Bitcoin? Najjednostavnije rečeno, Bitcoin je velika baza podataka koja se nalazi na mnoštvu računala diljem svijeta i konstantno se ažurira. Poput velike računovodstvene knjige, zapisuju se sve transakcije na mreži, a ti zapisi tvore neraskidivi lanac koji se zove blockchain. Svaka nova stranica te velike knjige vezana je za prethodnu i na taj način se nikako ne može izmijeniti. Mrežu održavaju i ažuriraju tisuće računala istovremeno i takva decentralizacija daje određenu sigurnost. Dio svoje ekonomske vrijednosti Bitcoin dobiva zbog činjenice da je programirano postojanje ukupno 21 milijun Bitcoina s tim da će posljednji Bitcoin "biti pušten" u optjecaj 2140 godine.

bitcoin-kripto-osiguranje-online

Osim toga, Bitcoin se načelno može u sekundi poslati bilo gdje u svijetu uz minimalne naknade. Ukratko, izum Bitcoina pokrenuo je čitavu kripto revoluciju s tisućama raznih projekata, od kojih mnogi zbilja rješavaju stvarne probleme, a neku spadaju više u sferu prevare. Glavne inovacije koje donosi Bitcoin su potpuno vlasništvo nad imovinom (Bitcoinima) bez prisustva posrednika i tako rješava stari problem povjerenja u društvu. Naime, kriptografski mehanizam osigurava izvršenje transakcije i ne ovisi o trećim stranama ili državnim garancijama poput identiteta i slično. Takva vrsta automatiziranog povjerenja omogućuje puno efikasnije sustave. No, to nosi i popriličan rizik budući da svaka osoba koja ima u posjedu nekoliko ili dio jednog Bitcoina, postaje sam svoja banka. Ako se izgube tajni ključevi, tj. šifra koja omogućuju vlasniku transakciju, Bitcoini su zauvijek izgubljeni i nitko ih ne može vratiti. Ukratko, Bitcoin i kriptovalute novi su oblik digitalne imovine.

Hrvati u kripto ulažu skoro kao u Zagrebačku burzu

Zanimljiva je svakako i činjenica da su prvom kvartalu 2021. godine Hrvati u kriptovalute uložili skoro kao u Zagrebačku burzu, a u 2022. godini taj promet bi mogao biti na strani kriptovaluta, prema prezentaciji predsjednika "Hanfe" Ante Žigmana na konferenciji „Fintech- inovacije, rizici i odgovornost”. Trenutna tržišna kapitalizacija Bitcoina iznosi preko 1 bilijun američkih dolara ili 1000 milijardi. Tržišna kapitalizacija druge najveće kriptovalute i platforme za pametne ugovore Etheriuma iznosi preko 400 milijardi američkih dolara. Usporedbe radi, Hrvatski BDP iznosi oko 55 milijardi američkih dolara. Velike promjene očekuju se i u trenutku kada i ako države odluče uvesti vlastite verzije digitalne valute poput digitalnog dolara ili digitalnog eura. Trenutno najbliže tome je Kina s najavama uvođenja digitalnog yuana. Ako vas tema kriptovaluta detaljnije zanima,  15.10.2021. upravo HANFA održava javnu online edukaciju na temu Kriptotržište - online edukativno predavanje.

Etherium i Internet 3.0

Vrijedi kratko spomenuti i Etherium mrežu i njezinu valutu Ether. Etherium je zanimljiv jer je prvi blockchain koji omogućuje izvršavanje pametnih ugovora na blockchainu, tj. različitih programa na blockchainu. To omogućuje puno kompleksnije oblike transakcija i tvori osnovu rastuće industrije decentraliziranih financija i stablecoinova: kriptovaluta koje imaju vrijednost vezanu uz državnu valutu poput američkog dolara. Osim toga, Etherium mreža je potencijalna osnova novog decentraliziranog Interneta 3.0. Koliko su već kriptovalute ušle u tradicionalni financijski sustav govori nam činjenica da je u travnju ove godine Europska investicijska banka izdala prvu digitalnu obveznicu na Etherium blockchainu i to u suradnji s bankama Goldman Sachs, Santander and Societe Generale. Značajan je i primjer digitalne transformacije Estonije, čija je vlada inkorporirala blockchain u javne usluge još prije 2010. godine. Zbog toga građani Estonije čak 99% svih usluga s državom obavljaju isključivo digitalno. Estoniju stoga nazivaju “najnaprednijim digitalnim društvom na svijetu”.

Osiguranje automobila online

Koncept digitalnog vlasništva kao potencijal za industriju osiguranja

Jedan od potencijala blockchain tehnologije zanimljiv je i za osiguravajuću industriju. Hipotetski, bilo koji oblik materijalnog vlasništva može se zabilježiti na blockchainu i na taj način kreirati njegovu digitalnu verziju. Digitalne verzije mogu predstavljati osnovu za kreditiranje, osiguranje ili se dalje prodavati kao neki oblik vrijednosnice. Digitalna verzija kuće ili automobila može predstavljati oblik vlasničkog papira, jedno što je taj vlasnički papir osiguran neprobojnom kriptografskom tehnologijom i instantno prenosiv. U ovome trenutku još ne postoje takvi proizvodi u Hrvatskoj.

Pitanje sigurnosti i nužnost visoke razine opreza i upućenosti

Iako svijet kriptovaluta nudi brojne mogućnosti inovacije, pitanje sigurnosti vrlo je bitna tema. Nije rijetkost naići na brojne prijevare u kripto svijetu i to u svakom koraku sustava, od kupnje, transakcije do povlačenja sredstava. Kriptovalute su i dalje s razlogom smatrane visoko rizičnim ulaganjem. Jedno od osnovnih pravila koja smanjuju potencijalnu razinu stresa je uložiti samo onoliko koliko se može izgubiti. Ako zbilja dobro ne razumijete ulaganje u kriptovalute, a to često znači i odlično se služiti engleskim jezikom, budite dodatno pažljivi. Jedan klik na dobivenu malicioznu poruku na društvenim mrežama ili e-mailu može biti kobna. Šifre za digitalne novčanike nikada ne čuvajte na računalu, već isključivo na papiru i to u više primjeraka na raznim mjestima. Za veće iznose svakako se preporučuje korištenje hardware, odnosno fizičkog novčanika. Za sve online račune i profile koristite zasebnu e-mail adresu s verifikacijom u dva stupnja. U kontekstu kriptovaluta vrlo je bitno imati isključivo originalne programe na računalu, budući da ilegalni programi mogu doći s ugrađenim malicioznim sustavima koji mogu ukrasti kriptovalute. Čuvanje kriptovaluta postaje velika industrija, tako na primjer postoje i velika bunkerska postrojenja pod Alpama bez pristupa internetu s maksimalnom zaštitom, gdje se čuvaju digitalne vrijednosti.

Provjerite ponudu online osiguranja

Novi digitalni svijet temeljen na ideji digitalnog vlasništva postaje polako, ali sigurno, sve više srednjostrujaška ideja. Posljednji val ulaganja zadnje dvije godine obilježen je i velikim institucionalnim ulaganjima, bankama, fondovima i nešto manje, privatnim kompanijama poput Tesla motors. Digitalno vlasništvo donosi i brojne potencijale za područja osiguranja i kreditiranja. Online kupnja i ugovaranje osiguranja već sada postaje standard, a s većim prodorom blockchain tehnologije u društvo i poslovne procese, takva transformacija će se ubrzati. No, ne trebate čekati uvođenje digitalne valute ili blockchaina, naime već sada u Sava osiguranju možete online osigurati vaš automobil, motora, ali i ugovoriti putno zdravstveno osiguranje ili osiguranje od nezgode.

Sava osiguranje ne preporučuje niti potiče ulaganje u bilo koji oblik riskantne imovine. Ovaj blog isključivo je informativnog i zabavnog karaktera i ne može se niti u jednom obliku smatrati financijskim savjetom.

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.