Aktualne informacije za putovanje u doba koronavirusa i putno osiguranje koje pokriva liječenje COVID-19

 

Što trebate znati ako se spremate na put

Globalna pandemija koronavirusa značajno je utjecala na planove putovanja u inozemstvo prošle godine i nastavlja imati veliki utjecaj u 2021. godini. Brojna privatna i poslovna putovanja, ljetovanja i zimovanja su otkazana ili odgođena. No, ako se uskoro ipak spremate na put, bitno je znati kakva je situacija što se tiče putovanja u vrijeme koronavirusa te koje putno zdravstveno osiguranje odabrati.

Dolazak cjepiva protiv virusa COVID-19 pozitivna je vijest koja će pomoći normalizaciji života i prometa. Početkom veljače, cijepljeno je oko 130 milijuna ljudi. Na tom tragu, brojne zemlje razmatrale su uvođenje “Covid putovnica”, ali u ovome trenutku niti jedna zemlja ih nije uvela. Što trebate znati ako se spremate na put? Za početak, dobro proučite informacije o zračnim lukama, granicama i epidemiološkim mjerama zemlje u koju putujete, ali i o mjerama koje vrijede kada se vraćate u Hrvatsku. Obavezni pratitelj na svim vašim putovanjima je i Sava putno zdravstveno osiguranje koje pokriva i bolničko liječenje bolesti izazvane korona virusom (COVID 19).

Putno zdravstveno osiguranje

Putno-osiguranje-korona-covidPravila se vrlo brzo mijenjaju, a brojne zemlje imaju i specifična pravila ovisno o pokrajinama, stoga ih je potrebno dodatno proučiti prije puta. Obavezno proučite i epidemiološka pravila koja vrijede za vaše prijevozno sredstvo, avion, vlak, autobus ili osobni automobil.

Koje su bitne informacije za putovanje u susjedne zemlje?

Prema dostupnim informacijama u veljači 2021., situacija je sljedeća:

Austrija

Na snazi su stroge epidemiološke mjere, koje uključuju putovanja. Austrijske granice su otvorene, ali putovanja su dopuštena samo za neodgodive situacije. Od 15. siječnja putnici se moraju elektronički registrirati, pokazati dozvolu na granici, a moraju imati i negativan COVID test uz obaveznu karantenu u trajanju od 10 dana.

Italija

Potrebno je ispuniti obrazac s podacima o putovanju, kontaktima, uz izjavu i dokaz da osoba nije zaražena koronavirusom. Potreban je negativan test napravljen u roku od 48 sati. Preporučuje se provjeriti i dodatne informacije, ovisno o tome u koju regiju putujete, budući da pravila variraju.

Ugovori online putno osiguranje uz pokriće liječenja bolesti uzrokovane COVID-19

Njemačka

Prije putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu koja postoji i na hrvatskom jeziku. Hrvatska je klasificirana kao rizična zemlja i obavezna je samoizolacija od deset dana. Karantena može završiti najranije pet dana nakon ulaska i to ako osoba dobije negativan test, a samo testiranje se može provesti tek nakon pet dana. Njemačke savezne pokrajine zasebno donose uredbe vezane za epidemiološke mjere, stoga se preporučuje provjeriti informacije za pokrajinu u koju putujete.

Slovenija

Prema najnovijoj odluci slovenske Vlade od 4. veljače 2021., za putnike iz zemalja koje se nalaze na crvenom popisu, određuje se desetodnevna karantena. Karantena nije nužna ako osoba na granici priloži negativan test, napravljen u roku od 48 sati ili negativan brzi antigenski test napravljen u roku od 24 sata.

Bosna i Hercegovina

Prilikom ulaska hrvatskih državljana u Bosnu i Hercegovinu, nije potreban negativan test niti mjera samoizolacije. No, prilikom ulaska hrvatskih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, potreban je negativan PCR test.

Na ovoj poveznici možete pronaći više informacija o putovanju u vrijeme pandemije.

Što sve putno zdravstveno osiguranje može značiti za vas? 

Znate li da vaše putno zdravstveno osiguranje možete jednostavno i sigurno ugovoriti online? Saznajte više na Sava Webshopu i Info izračunu cijene. Bezbrižan put počinje ugovaranjem putnog zdravstvenog osiguranja. Vrijedi podsjetiti kako polica putnog Sava osiguranja vrijedi za cijeli svijet, tj. za inozemstvo.

Što sve putno zdravstveno osiguranje može učiniti za vas? U ovo pandemijsko vrijeme posebno je bitno pokriće Sava police putnog osiguranja koje pokriva bolničko liječenje virusa COVID-19. Osim toga, štite vas i brojna druga pokrića poput: pokrivenost troškova hitnog liječenja u slučaju nezgode i u slučaju bolesti, hitna stomatološka pomoć, otkazivanje leta, gubitak i krađa prtljage, povratak u domovinu kao i ostala pokrića, ovisno o odabranom paketu. U ponudi su četiri opsega pokrića u standardnom paketu (od A do D) i četiri opsega pokrića u nadstandardnom paketu (od E do H). Posebno je povoljno obiteljsko putno osiguranje koje za četveročlanu obitelj za osmodnevno razdoblje, bez obzira na svjetsku destinaciju počinje već od 18,51 EUR. Proučite sve dostupne informacije vezane za epidemiološke mjere zemlje i regije u koju putujete, ugovorite putno osiguranje online i spremni ste za put, naravno, uz sve mjere opreza.
 

Nikad sami na putovanju uz Sava osiguranje.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva Vaša pitanja, na raspolaganju Vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.

*Informacije o epidemiološkim mjerama preuzete su sa službene web stranice https://www.koronavirus.hr/.