Nikad sami – Dobro je znati

Počinje nova sezona za motore. Jeste li napravili potrebni servis i kvalitetno osiguranje motora?

Osiguranje-motora-nova-sezona-12-savjeta   Dolaze sunčani i topliji dani, a na ulice ponovo izlaze zaljubljenici u motore. Dolazak proljeća i ljeta označava nove motociklističke avanture za mnoge vlasnike u Hrvatskoj. Prema Državnom zavodu za statistiku, registrirano je ukupno 152 873 motocikala i mopeda. Većina tih motocikala i mopeda imala je zimsku pauzu, što znači da je motor potrebno pripremiti za lijepe dane koji dolaze. 

Kako biste sigurno uživali na otvorenim cestama ovo proljeće i ljeto, obavezno prođite ovih 12 savjeta. Tako će Vaše Honde, Yamahe, Gilere, Kawasakiji, Ducati, Harley-i i drugi biti sigurni te u punom sjaju. Ove praktične savjete možete upotrijebiti sami, no svakako preporučujemo odlazak u profesionalni servis. U svakom slučaju, dobro je znati što se sve treba napraviti

 1. Prvo, obavezno provjerite tlak u gumama.
 2. Provjerite stanje samih guma. Gume na motoru se troše brže od automobilskih. Zapamtite, samo tih nekoliko centimetara kontakta gume drže Vas na cesti.
 3. Provjerite kočnice i razinu kočione tekućine. Zamijenite ju ako je prljava.
 4. Obratite pažnju na tekućinu za hlađenje.
 5. Promijenite ulje u motoru i ulje u mjenjaču ako je to potrebno.
 6. Provjerite svjećice.
 7. Zamijenite filtere zraka i goriva.
 8. Provjerite stanje svih žaruljica na motoru. Dobro je uvijek uz sebe imati rezervni paket.
 9. Provjerite kapacitet akumulatora, s obzirom na to da nije duže bio korišten.
 10. Detaljno pregledajte stanje lanca. Očistite i ponovo nauljite lanac po potrebi.
 11. Odaberite dobru motociklističku odjeću, hlače, jaknu, rukavice, štitnike, kao i kvalitetnu kacigu.
 12. Ne zaboravite staviti novo gorivo u Vaš motor jer dužim stajanjem ono gubi na kvaliteti i može uzrokovati probleme, pogotovo u kombinaciji s kondenzacijom u spremniku. Ako ste prije koristili stabilizator goriva, sve bi trebalo biti u redu.

 

Nakon što ste osigurali optimalno stanje motora i njegovu tehničku ispravnost, treba biti svjestan i sljedećih činjenica:

 • Prvo, postoji značajna temperaturna razlika u travnju i dijelu svibnja, koja može varirati od 0 do +20 stupnjeva. Stoga, oblačite se slojevito, kako biste se prilagodili nepredvidivim vremenskim uvjetima.
 • Drugo, izbjegavajte vožnju po kiši, a pogotovo po prvoj ljetnoj kiši. Tada je cesta izrazito skliska zbog sloja kiše i prašine koji jako smanjuje trenje.
 • Treće, imajte na umu da su vozači automobila tijekom zime izgubili percepciju o motociklistima, kao i naviku provjeravanja prostora oko sebe. U prvim danima proljeća vozite posebno oprezno.
 • Četvrto, uvijek imajte kacigu i zaštitnu odjeću, ne zbog 1000 kn kazne za kacigu, već zbog sebe i svojih bližnjih. Također, uoči većih putovanja, raspodijelite teret i sukladno podesite amortizere.

Vaš partner u pustolovinama na motoru je i Vaše osiguranje. Kako Sava osiguranje brine za motoriste? Osim dobrog osiguranja, pružamo Vam i asistenciju - pomoć na cesti. Ugovorite Sava asistenciju Moto - pomoć na cesti za 74 kn i u posebnoj proljetnoj akciji ostvarite 25% dodatnog popusta na policu osiguranja motora preko 1000 ccm. Za motor u kategoriji od 500-1000 ccm, ostvarujete 15% popusta u kombinaciji s asistencijom. Popust na osiguranje i asistenciju možete brzo i jednostavno dobiti preko našeg Webshopa. Osim uštede, Sava asistencijom Moto osiguravate si mnoge korisne usluge poput vuče vozila, zamjenskog vozila ili smještaja u hotelu i mnoge druge. Provjerite sami uz pomoć uz pomoć kalkulatora za izračun cijene osiguranja za motore.

Iskustvo vožnje motora svaki put je nezaboravan događaj. Srećom, imamo predivnu obalu, a kombinacija mora, dolina i planina odlična su pozadina za vožnju motorom. Ako je još i vrijeme lijepo, a motor osiguran i u odličnom stanju, cesti nema kraja. Stoga, pazite na sebe i druge, a Sava asistencija je tu za Vas. Neka Vaš motor vozi i izgleda jednako dobro kao što se vi dobro osjećate dok ga vozite.

Nikad sami na cesti uz Sava osiguranje.