Nikad sami – Dobro je znati

Ovo je 7 razloga zašto je Životno osiguranje dobra odluka


Životno osiguranje je popularno u razvijenim zemljama.

Jeste li znali da je u Hrvatskoj od ukupne osiguravateljske premije 31.8% odlazi na životno osiguranje?* Ostatak odlazi na neživotna osiguranja, najviše na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila. Mislite li da je trećina tržišta osiguranja koje zauzima životno osiguranje veliki ili mali udjel? Što nam taj podatak govori o društvu u kojem živimo?

Pogledajmo podatke najvećeg europskog udruženja osiguravatelja “Insurance Europe” iz izvješća za 2019. godinu. “Insurance Europe” krovna je federacija europskih osiguravatelja koja uključuje 37 zemalja, a Hrvatsku predstavlja “Hrvatski ured za osiguranje - HUO”. Statistički podaci govore kako životno osiguranje u Europi predstavlja oko 58% ukupne osiguravateljske premije. S druge strane, Hrvatska je među rijetkim državama u kojima životno osiguranje čini tek manji dio ukupne osiguravateljske premije, tek trećinu.

Životno-osiguranje-dobra-ideja-sava

Lošije od Hrvatske su tek Rumunjska, Bugarska, Estonija, Latvija i Turska. Usporedbe radi, životno osiguranje u Francuskoj čini oko 64%, a u Italiji oko 75 % ukupne osiguravateljske premije.

Ukupno gledajući sve tipove osiguranja, ukupna premija u Hrvatskoj iznosi 333 eur po stanovniku za 2017. godinu, dok prosjek Europske unije iznosi 2429 eur (prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje).

Što možemo naučiti iz ovoga?

Zašto je životno osiguranje toliko važno u većini europskih zemalja? S jedne strane, tu je veći ekonomski stupanj razvijenosti te veći udio raspoloživih financijskih sredstva. S druge strane, kvalitetnije planiranje budućnosti smanjuje rizik i osiguravaju materijalnu sigurnost društava i pojedinaca. Osiguravajuća društva imaju bitnu ulogu u preuzimanju i disperziji rizika u društvu i kao takva su integralan dio suvremenih financijskih sustava.

Naposljetku, kojih je to 7 razloga zbog kojih je životno osiguranje dobra odluka?

1. Zaštita djece i voljenih osoba.
Razumijemo da je teško je razmišljati o tome, ali štiteći sebe, štitite i svoje bližnje u slučaju bolesti, smrti ili nezgode.

2. Postoje razni paketi životnih osiguranja za sve vaše potrebe.
Bez obzira na to jeste li su svojim 20-ima, 40-ima ili 60-ima, postoje prikladni paketi životnog osiguranja za sve vaše potrebe.

3. Odličan oblik štednje.
Ako je nešto sigurno u životu, onda su to nepredviđene situacije, stoga, osigurajte sebe i svoju obitelj, kao što smo već spomenuli u blog tekstu - Životno osiguranje - najbolji oblik štednje?

4. Osigurajte si određeni životni standard u mirovini ili ostavite nasljedstvo.
Prosječna mirovina za siječanj 2019. iznosila je 2.690,20 kn prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Preporučljivo je stoga osigurati i druge oblike prihoda u mirovini, poput životnog osiguranja.

5. Dodajte novu dimenziju osobne sigurnosti i unutarnjeg mira.
Unutarnji mir jedna je od stvari koje se ne mogu platiti, ali životno osiguranje svakako pomaže pokriti jedan dio egzistencijalnih pitanja. Načelno se preporučuje 6% godišnjih prihoda odvojiti na stranu kroz ugovoreno životno osiguranje.

6. Raspolažete čitavim iznosom.
Po doživljenju, odnosno po prestanku ugovornog razdoblja možete upravljati čitavim iznosom odjednom za razliku od štednje u trećem stupu gdje raspolažete samo mjesečnim iznosima.

7. Društvena i gospodarska funkcija.
Veća raširenost životnog osiguranja u društvu, znači preraspodjelu rizika na sve osiguranike i manji rizik za pojedinca. Tako je čitavo društvo otpornije na neočekivane rizike, kao i na rizik od siromaštva u starijoj dobi. Naravno, uvijek je dobro kombinirati više tipova štednje, prihoda i investicija.

Životno osiguranje je uvijek dobra odluka.

Sava osiguranje moderno je osiguravajuće društvo i kao dio Osigurateljne grupe Sava spada među 10 najvećih financijskih grupacija JI Europe. Ugovoriti životno osiguranje uvijek je dobra odluka, a možete izabrati između 10 programa životnog osiguranja kreiranih prema različitim potrebama i za različita životna razdoblja u kojima se nalazite.

Nikad sami u životu uz Sava osiguranje.

*Prema statističkim podacima HUO-a, “2018 Ključne informacije o tržištu osiguranja u Republici Hrvatskoj”.

* Izvješće “Insurance Europe” za 2019. godinu: https://www.insuranceeurope.eu/european-insurance-key-facts-0.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte promo akcije, novosti i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na besplatnom broju telefona 0800 913 023, na našoj Facebook stranici, e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom uglu ove stranice koju upravo čitate.

Pročitajte više