Kako životno osiguranje štiti vas i vaše bližnje?

 

Jedino sigurno u životu su nepredvidljive situacije, zato je dobro osigurati se

2020. godina grubo nas je podsjetila da je život pun neočekivanih situacija koje mogu značajno utjecati na osjećaj sigurnosti i kvalitetu života. Upravo zbog toga životno osiguranje smatra se standardnim dijelom financijskog planiranja svake obitelji. Životno osiguranje u Europi zato čini prosječno čak 58 % ukupne premije osigurateljnih društava, a u Hrvatskoj ono iznosi oko 30 %, ali s tendencijom rasta.

Unatoč nepovoljnim gospodarskim okolnostima, 2020. godine štednja građana Hrvatske je na rekordnim razinama s oko 320 milijardi kuna. Budući da je klasična štednja u bankama već neko vrijeme neisplativa zbog niskih kamata, vrijedi razmisliti o drugim opcijama. Uz niske kamate i inflaciju od 1.4 % u 2019. godini, lako se može dogoditi da klasičnom štednjom zapravo gubite štednju. Financijsko okruženje niskih kamata utjecalo je naravno i na profite životnih osiguranja, ali životna osiguranja nude i brojne druge pogodnosti u odnosu na klasičnu štednju. Saznate više u nastavku.

sava-zivotno-osiguranje-izracun-forum-kalkulatorZašto uopće postoje osigurateljna društva i životna osiguranja te kako to doprinosi vašoj sigurnosti?

Društvena uloga osigurateljnih društava je disperzija rizika koje život donosi. Tako se povećava ukupna razina sigurnosti u društvu, štite se pojedinci i njihovi bližnji. Što se tiče životnog osiguranja, ono se sastoji od tri glavne komponente: osiguravajuće, štedne i ulagačke komponente. Osigurava se npr. slučaj smrti ili drugi rizici, štedi se za mirovinu, za djecu ili ostalo, a ulaganje potiče i financijsku disciplinu.

Povijesno gledano, u Hrvatskoj se životno osiguranje sve više ugovara. Zaračunata bruto premija životnih osiguranja u Hrvatskoj 2019. godine porasla je čak oko 2.4 puta u odnosu na 2003. godinu: s 1.3 milijarde kuna na 3 milijarde kuna premije.* Životno osiguranje ulog je u budućnost i štednja za mirovinu. Dodatno, štitite sebe i svoje bližnje u slučaju bolesti, smrti ili nezgode.

Na raspolaganju vam je čak 10 programa Sava životnog osiguranja

Popularni program doživotnog osiguranja za slučaj smrti je Zelena jesen. Zelena jesen pruža povoljan odnos uplaćene premije i osigurane svote. Treba napomenuti kako se ne radi o “posmrtnoj pripomoći”, ali prednost je svakako što se kod Zelene jeseni korisnicima isplaćuje osigurana svota u roku od 24 sata. Još jedna prednost je što se ne gleda zdravstveno stanje osiguranika, a ovaj program namijenjen je osobama treće životne dobi.

Provjerite 10 programa Sava životnog osiguranja

Još jedan popularni program osiguranja života za slučaj smrti s padajućom osiguranom svotom je program Jamac. Program Jamac također nudi povoljan odnos uplaćene premije i visine pokrića. Ugovaraju ga uglavnom korisnici kredita kod poslovnih banka kao jedan od instrumenata osiguranja povrata odobrenog kredita.

Za mlađe osobe preporučuje se odabir mješovitog osiguranja. Tako im se pruža sigurnost u slučaju da im se nešto dogodi, a paralelno se i štedi.

Program Indeks namijenjen je štednom osiguranju djece i lakšem startu u samostalnom životu. Htjeli biste premiju ulagati u investicijski fond, tu je program Invest. Želite da se cijeni vaš zdravi životni stil, a uz nisku premiju želite ostvariti visoku osiguranu svotu za slučaj smrti? Tu je program Bonus Life.

Unatoč svemu, puno toga je ipak u vašim rukama

Životno osiguranje štiti vas i vaše bližnje, sukladno vašim potrebama i odabranom programu Sava životnog osiguranja. Odgovorno planirajte vašu budućnost i mirovinu, ali i budućnost vaše djece i bližnjih. Pametna odluka štednje u sadašnjem trenutku, može puno značiti u trenucima kada su vam financijska sredstva najpotrebnija. Naravno, životno osiguranje obitelji pruža i temeljnu sigurnost.

*Izvor: HUO https://huo.hr/hr/statistika, Tržište osiguranja u Republici Hrvatskoj 2019.

Nikad sami u životu.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva Vaša pitanja, na raspolaganju Vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas na našoj Facebook stranici.