Kako uštedjeti na gorivu prilikom vožnje, usporedba s EU zemljama, praktični savjeti i auto asistencija


Cijene goriva sve su veći udar na kućni budžet, saznajte kako uštedjeti

Rast cijena energenata i to ne samo benzina, već i dizela, plina, ali i struje, ne pokazuju znakove zaustavljanja. Globalna inflacija koja uzrokuje općeniti rast cijena svih proizvoda i usluga i dalje je poprilično snažna, a sve se više spominje i  ekonomska recesija. Tako ovih dana svi traže načine kako uštedjeti i dodatno rastegnuti kućni budžet. Što se tiče automobila, dobra opcija je prelazak na hibridna i električna vozila. Ipak, ona su u startu poprilično skuplja, iako njihove cijene padaju. No, teže je u Hrvatskoj biti vlasnik električnog vozila nego li npr. u Norveškoj. Razlog tomu je nedovoljno razvijena infrastruktura punionica, pogotovo za građane koji žive u stanovima, a ne u kućama. Život u kući značajno olakšava svakodnevno punjenje električnog automobila. Ideal je svakako kombinacija električnog automobila i solarnih instalacija, međutim, to je poprilično veliko početno ulaganje.

gorivo-usteda-auto-osiguranje-cijena

Usporedba prosječnih plaća i cijene goriva u Europi

Nadalje, ne pogađa rast cijena jednako sve građane Europske unije. Pogledajmo kratko usporedbe prosječnih neto plaća: Hrvatska 1106 EUR, Slovenija 1480 EUR, Njemačka 2645 EUR, Austrija 2807 EUR, Švicarska 5544 EUR. S druge strane, pogledajmo cijene benzina za litru u tim istim zemljama: Hrvatska 1,496 EUR, Slovenija 1,410 EUR, Njemačka 1,788 EUR, Austrija 1,599 EUR, Švicarska 1,841 EUR.

Još kada na navedenono dodamo i cijene cestarina, koje su u Hrvatskoj među većima u Europi, a kojih uopće nema recimo u Njemačkoj, dobijemo dodatne snažne motive za eko vožnju.

Osiguraj auto i uštedi

Poznati su principi eko vožnje, a ipak se u samoj vožnji lako zaborave, stoga ih se je dobro prisjetiti i stvoriti ili obnoviti nekoliko dobrih navika.

Eko vožnja - puniji novčanik i veća sigurnost na cesti

1. Načelno motor automobila najštedljivije radi pri 1500 - 2500 okretaja u minuti. U praksi je to do 90 km/h. Najniža potrošnja je zagarantirana, kao i opterećenje motora.

2. Prilikom vožnje na autocesti treba održavati brzinu između 105 i 120 km/h. Iznad 130 km/h potrošnja goriva se značajno povećava, čak i preko 25%.

3. Održavajte konstantnu brzinu vožnje sa što manje kočenja i ubrzanja. Anticipirajte uvjete na cesti.

Info izračun cijene osiguranja

4. Zatvarajte prozore prilikom vožnje, a pogotovo prilikom vožnje na većim brzinama.

5. Kada možete, isključite dodatne potrošače poput klime, grijača stakala i sjedala te ventilatora.

6. Provjeravajte tlak u gumama. Dostupni podaci nam govore da 25% niži tlak od preporučenog povećava trenje za 10% i potrošnju goriva za 2%.

7. Ako imate automatski start-stop sustav u automobilu, odlično. Ako pak nemate, ne isplati se često gasiti i paliti automobil prilikom stajanja, pogotovo ako je motor hladan. Osim toga, često paljenje i gašenje ima negativan utjecaj na akumulator.

Okvirni izračun ušteda i auto asistencije

Poštujući navedene savjete tijekom vožnje možete uštedjeti i preko 30% goriva, tj. 30% financija. Ako potrošite 100 EUR goriva na putovanje, to je već 30 EUR. Ako jednom tjedno idete na veći put, to je 120 EUR uštede u mjesec dana samo na gorivu. Osim toga, eko vožnja štedi i sve ostale dijelove automobila, a to znači i sigurniju i opušteniju vožnju. Umjerenom vožnjom prolongirati vrijeme dolaska na željenu destinaciju za desetak minuta ili pola sata tako se poprilično isplati.

Saznaj više o prednostima asistencije

Kao dodatan način uštede preporučuje se i ugovaranje auto asistencije - pomoći na cesti. Tako brigu za brojne nepredviđene situacije koje zahtijevaju asistenciju ili vučnu službu, prepuštate nama. Već samo jedna potreba za asistencijom višestruko se vraća, a imate pravo na auto asisteniciju - pomoć na cesti tijekom čitave godine!

Želimo vam siguran, sretan i što jeftiniji put.

Nikad sami na cesti.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.