Pripreme automobila za zimu i dobre prakse za električna vozila

Idealno je vrijeme za zimsko ruho vašeg automobila

Nakon relativno hladnog rujna, dočekao nas je sunčan i topao listopad. Vrijeme je idealno za pripremu vašeg automobila za nadolazeće hladne zimske dane. Dobro održavanje je pola zdravlja automobila, stoga odvojite nekoliko sati popodne ili za vikend i posvetite se vašem limenom ljubimcu.

1. Čišćenje - detaljno očistite automobil izvana i iznutra. Pobrinite se za detalje, obrišite dovode zraka, očistite volan, ispraznite i očistite prtljažni prostor te se riješite nepotrebnih stvari. Očistite napadalo lišće iz svih utora automobila. Čisti auto ugodniji je za vožnju i lakši za održavanje.

zima-odrzavanje-auta-osiguranje2. Zimska tekućina za čišćenje stakla - kako biste izbjegli potencijalno smrzavanje tekućine za stakla, slobodno nadolijte zimsku tekućinu u već postojeći sadržaj spremnika.

3. Zimske gume - zakon nalaže obaveznu zimsku opremu u razdoblju od 15. 11. do 15. 4. To podrazumijeva obaveznu vožnju s četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm uz lance za snijeg koji se po potrebi postavljaju na pogonske kotače.

Kalkulator - izračun cijene auto osiguranja

4. Svjetla - provjerite stanje svih svjetlećih tijela na automobilu. Zamolite nekoga da vam pomogne testirati kočiona svjetla i treće stop svjetlo. Podsjećamo, prema zakonu, dnevna ili kratka svjetla moraju biti upaljena od 1. studenog do 31. ožujka.

5. Pripremite opremu za struganje leda - preporučujemo veliku dugačku strugalicu s metlicom umjesto malene, jer će značajno ubrzati čišćenje. Dobro je i pripremiti rukavice za rana hladna jutra.

6. Obavezno provjerite stanje akumulatora i brisača. Problemi s akumulatorom najčešći su od svih problema s vozilom. Naravno, neka vaš mehaničar provjeri i stanje antifriza.

Nakon obavljenog posla - počastite obitelj i prijatelje izletom!

Osim pripreme automobila za zimu, predlažemo da iskoristite ove sunčane dane za izlete za cijelu obitelj. Pročitajte više na našem blogu: 5 prijedloga za izlete po Hrvatskoj koje morate provjeriti, drugi dio.

Električni automobili i zima

Prema istraživanju Američkog autokluba (AAA) električni auti zimi mogu imati smanjen domet za čak 40 %. U praksi to znači da se kombinacijom vožnje tijekom hladnih temperatura ispod -5 C i korištenjem grijanja, domet električnog automobila može smanjiti s 400 km na oko 230 km. Ipak, smanjeno korištenje grijanja može poprilično produžiti domet, a točna ušteda ovisi o modelu automobila.

Generalno govoreći, potrošnja struje električnog vozila u prosjeku je ipak 20 - 30 %. Ali, prema istraživanju njemačkog ADAC-a, potrošnja energije je još i veća na kraćim relacijama. Na primjer, VW ID.3 može potrošiti čak i 100 % više energije u hladnim uvjetima na kratkim relacijama. Usporedbe radi, benzinski motori troše 15 % više goriva zimi, dok dizelski motori troše oko 24% više goriva, prema pisanju HAK-a. Ipak, sjetimo se da je cijena punjenja električnog automobila poprilično jeftinija od motora s unutrašnjim izgaranjem, pogotovo s novim cijenama goriva.

Par zimskih savjeta za uštedu s električnim automobilom

- Unaprijed zagrijte automobil, dok se još puni.
- Tempirajte završetak punjenja baterija s početkom vožnje, mnogi automobili imaju ovu opciju automatiziranu.

Auto osiguranje online

- Održavajte propisni tlak u gumama. Niske temperature negativno utječu na tlak i tako povećavaju potrošnju goriva.
- Smanjite brzinu vožnje. Jednako kao i za benzince i dizelaše, mirnija i sporija vožnja mogu značajno utjecati na uštede.

Uživajte u smirenijoj zimskoj vožnji, pripremite se na moguće gužve i sjetite se da je najbitnije sigurno stići!

Nikad sami na cesti

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.