Jesu li električni automobili budućnost prijevoza? Što je sve dobro znati.

 

Nova generacija mobilnosti i klimatske promjene

Svake godine sve više se razgovara o električnim automobilima, a u zadnje vrijeme sve su češći na hrvatskim cestama. Iako su prvi automobili na električni pogon bili napravljeni već u kasnom 19. stoljeću, suvremeno doba električnih automobila započinje predstavljanjem Tesla Roadstera 2008. godine. Danas, veliki svjetski proizvođači automobila svake godine predstavljaju sve veći broj modela električnih automobila. No, jesu li automobili “na struju” zbilja budućnost, koje su njihove prednosti i mane, saznajte u nastavku bloga.

Strukturni uvjeti za prelazak na elektrificiranu budućnost napokon su ovdje. Nove generacije baterija daleko premašuju mogućnosti starijih tehnologija, što je bila glavna razvojna prepreka električne mobilnosti. Globalno zatopljenje i klimatske promjene napokon postaju glavne teme i podsjećaju nas na potrebu za smanjivanjem emisija ugljičnog dioksida. Klimatske promjene već sada realna su prijetnja i Hrvatskoj. Zamislite kako bi bilo ljetovati na Jadranu s temperaturama koje redovito premašuju 40°C. Europska unija jedan je od lidera u planovima za prelazak na niskougljično gospodarstvo, što uključuje i električnu mobilnost.

elektricni-automobili-potpore-osiguranje
Izračun cijene osiguranja - kalkulator

Mijenja se paradigma prijevoza i energetike

Ipak, prelazak na elektrificirani promet nije jednostavan. Za početak, električna energija koja se koristi za punjenje automobila mora dolaziti iz obnovljivih izvora, a ne od fosilnih goriva poput ugljena. Drugim riječima, bit će potrebno promijeniti i čitavu energetsku infrastrukturu država.

Ako danas u Hrvatskoj kupite električni automobil, a živite u većoj zgradi u zagrebačkom naselju, vrlo vjerojatno na parkingu nećete imati postaje za punjenje. Ako živite u kući, nema problema. Većinu električnih automobila možete napuniti preko noći strujom iz vlastitog doma.
S druge strane, EU i Hrvatska svake godine nude izdašne financijske potpore za kupnju električnih ili hibridnih automobila. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 105 milijuna kuna za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u 2021. godini.

Koje su prednosti električnog automobila?

Mnogi kažu da je električni automobil jednostavno tehnološki napredniji od motora s unutrašnjim izgaranjem. Zašto? Prvi argument je efikasnije iskorištavanje energije. Drugi argument sastoji se od činjenice da električni automobili imaju samo 20-ak pokretnih dijelova, dok automobili s unutrašnjim izgaranjem imaju preko 2000 pokretnih dijelova. Manje pokretnih dijelova znači i jeftinije održavanje i manju šansu za kvarove. Kod električnih automobila servis je minimalan, nema promjene ulja, a kočnice traju puno duže zbog toga što se rijetko koriste. Naime, većina kočenja obavlja se “regenerativnim kočenjem” gdje se energija od kočenja koristi za nadopunjavanje baterije. Nadalje, električni automobili nemaju klasičnu spojku ili sustav mijenjanja brzina.

Kupnja auto osiguranja online

Još jedna bitna prednost električnih automobila je sigurnost. Budući da električni automobili nemaju motor u prednjem dijelu, značajno je smanjen rizik od gnječenja u slučaju sudara. Osim toga, baterije se obično nalaze u podvozju automobila, što mu daje nisko središte gravitacije i smanjuje rizik od prevrtanja. Također, električni automobili često dolaze s više ili manje naprednim sustavima za samovožnju.

Iako su električni automobili jednostavniji za održavanje, uvijek je dobra ideja ugovoriti auto asistenciju uz obvezno osiguranje. Odaberite između šest auto asistencija čija cijena se kreće već od 83 kn godišnje.

Više o auto i moto asistencijama.

Koji su nedostaci električnih automobila?

Već smo spomenuli problem nedostatka infrastrukture električnih punionica na primjeru zagrebačkih naselja. No, na razini čitave Hrvatske, mreža punionica je zapravo poprilično razgranata. Mnoge i dalje od prelaska na “struju” odbija strah zbog dometa koji je moguć s jednim punjenjem. Raspoloživi domet raste svakom novom generacijom automobila, ali jednostavnost korištenja još nije na razini benzinskih automobila. Jedan potencijalni problem je i sporost starije generacije punjača. Naime, iako za mnoge automobile postoji nominalna mogućnost punjenja do 80% kapaciteta za dvadesetak minuta, u Hrvatskoj većina punjača ne spadaju u kategoriju “brzih”. Stručnjaci su suglasni kako su električni automobili i električna mobilnost budućnost, dok otvorenim ostaje pitanje koliko vremena će trebati za potpunu elektrifikaciju.

U svakom slučaju, Sava osiguranje pouzdani je partner u budućnosti koju zajedno oblikujemo.

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.