Nikad sami – Dobro je znati

5 najvažnijih pravila za održavanje vašeg automobila koje treba znati baš svaki vozač ili vozačica.

Automobil nam je svima vrlo često više od samog prijevoznog sredstva, smatramo ga gotovo članom obitelji.

Sloboda kretanja i udobnost putovanja koju nam omogućuje automobil nenadmašna je. Kada je auto nov imamo tendenciju češće se brinuti za njega, no kako on stari ta briga blijedi te odjednom ništa ne funkcionira i već razmišljamo o kupnji novog auta. No, ako ćete se pridržavati nekoliko osnovnih pravila koje mora znati svaki vozač i vozačica, mogućnost nezgode ili kvara smanjit ćete na minimum! Naravno, auto osiguranje i auto asistencija su uvijek tu za vas.

1) Pripazite na signalne lampice

Za početak, morate dobro poznavati svoj automobil kako biste prepoznali što mu je potrebno. Proučite knjižicu koju ste dobili pri kupnji automobila i redovito pratite kako "diše" vaše vozilo. Signalne lampice na upravljačkoj ploči pokazuju stanje motora, potencijalnog električnog kvara, stanje ulja, kočnice i rashladne tekućine, između ostaloga. Uočite prve znakove potencijalnih problema kako biste mogli reagirati na vrijeme. 

Najjeftinije osiguranje automobila 5 savjeta

2) Preuzmite stvar u svoje ruke

Mnoge stvari vezane uz vaš automobil možete napraviti sami. Najbitnije je poznavati njegove dijelove. Kada dignete haubu da znate funkcije raznih dijelova te kako se održavaju oni dijelovi koje možemo sami kontrolirati. Ono na što biste trebali paziti jest: kontrolirati razinu ulja u motoru te ostalih tekućina: za hladnjak, kočnice i staklo, provjeriti tlak u gumama i zamijeniti filter zraka. Nije teško, ako se ne sjećate kako se to radi s vozačkog, sljedeći put zamolite svog automehaničara da vam pokaže ili pitajte za demonstraciju na benzinskoj pumpi. Jednom pokazano, zapamti se zauvijek.

3) Redovito servisirajte vozilo

Neke stvari ipak ne možemo napraviti sami. Servisni intervali postoje s razlogom, dijelovi vozila s vremenom se troše, tako da redovitim servisom uvelike produžujete vrijeme trajanja vašeg automobila. Najčešće možda želimo uštedjeti na popravku pa odugovlačimo ili popravljamo samo najhitnije, ali na kraju umjesto manjeg kvara odjednom moramo promijeniti cijeli dio vozila. Svaki proizvođač automobila propisuje kada bi se trebao napraviti veliki servis. Ustaljeno je mišljenje da se veliki servis radi nakon svakih 90.000 do 120.000 prijeđenih kilometara.

4) Vozite ekološki i ekonomično

Voziti ekonomično jednostavno znači kontroliranom vožnjom potrošiti manje benzina, što čuva i motor i vaš novčanik, a i okoliš. Ekonomičnom vožnjom za jednaku dionicu puta možete uštedjeti do 25% goriva! Kako voziti ekonomično? Održavajte konstantnu brzinu (45 – 55 km/h), sa srednjim brojem okretaja, te nemojte naglo dodavati gas ili kočiti. Naviknite se da postepeno i pravovremeno dodajete gas i kočite, bez naglih trzaja. Isto tako, preporučuje se ugasiti motor svaki put kad stanete na više od pola minute. Pokušajte pretvoriti ekonomičnu vožnju u vašu rutinsku vožnju. Osim uštede u vožnji, možete uštedjeti i odabirom najpovoljnijeg auto osiguranja i asistencije.

5) Održavajte čistoću za užitak u vožnji

Ponekad kad se lijepo obučemo i sredimo, osjećamo se spremnijima uhvatiti se u koštac s dnevnim obavezama i sve nam je nekako lakše. Slično vrijedi za automobil. Održavate li ga čistim, automatski ćete više paziti i na njegovu ispravnost i sigurnost. Neovisno o godišnjem dobu i uvjetima na cesti, razvijte naviku čišćenja vašeg vozila. Posvetite mu se izvana i iznutra, kako biste više cijenili činjenicu da ga imate. Za to vam je potrebno samo pola sata, a obične maramice za čišćenje će odraditi posao, tako da ih uvijek držite u vozilu pri ruci.

Poštujući ovih pet osnovnih pravila, vaš automobil će vas služiti bolje i dugotrajnije. Opreza nikada dosta, a zato je tu i obavezno auto osiguranje i Sava auto asistencija - pomoć na cesti, već od 83 kn za automobile i 74 kn za motore. Auto asistenciju možete ugovoriti online, iz udobnosti svoga doma u samo par koraka. Naše agentice vam stoje na raspolaganju u svakom trenutku kako bi sve prošlo lakše i brže. Želim vam miran i siguran put!

Nikad sami uz Sava osiguranje.

Prijavite se na naš  Newsletter ovdje i povremeno dobivajte promo akcije, novosti i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na besplatnom broju telefona 0800 913 023, na našoj Facebook stranici, e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom uglu ove stranice koju upravo čitate.

Pročitajte više