Zašto razmišljati dugoročno i osigurati teško stečenu imovinu?

 

Elementarne nepogodne ne provjeravaju adrese i ne pitaju jeste li osigurani

Ovih dana svjedoci smo većeg broja elementarnih nepogoda poput požara i poplava i njihovog razornog utjecaja. Osim što predstavljaju prijetnju ljudskim životima, veće ili manje elementarne nepogode predstavljaju prijetnju i Vašoj imovini. Stanovi, obiteljske kuće i druga imovina stječu se generacijama i često predstavljaju glavna obiteljska ulaganja. Nitko ne želi vidjeti kako obiteljska kuća nestaje u plamenu kroz nekoliko minuta. Osim toga, moguće su i druge nedaće poput tuče, oluje, izlijevanja vode ili klizanja zla.

Osim prirodnih nedaća, rizik predstavljaju i nedaće uzrokovane ljudskim faktorom poput provalnih krađa ili razbojstva. Jedno je ipak sigurno: klimatske promjene polako postaju naša svakodnevica i utječu na sigurnost naše (teško stečene) imovine.

 

Naravno, nije sve tako crno, a spomenute nedaće predstavljaju tek mogući rizik po Vašu imovinu. Nitko ne garantira da će se nešto od spomenutih rizika ostvariti, ali niti da se neće ostvariti. I što sada?

 

Je li zbilja pametna odluka ostaviti imovinu neosiguranom?

Srećom, u Hrvatskoj čak 89.9 % ljudi posjeduje nekretninu u kojoj živi, kao što smo spomenuli u prošlom tekstu naslovljenom “Kako i zašto osigurati imovinu već od 1 kune dnevno? Pročitajte više.” To znači da se većina populacije može prepoznati u brojnim situacijama i troškovima vezanim za posjedovanje imovine, kuće ili stana. Jedan tip pristupa je kratkoročno planiranje. Troškovi vezani za imovinu u tom slučaju redovito dolaze kao iznenađenje. Drugi tip pristupa vlastitoj imovini je dugoročno planiranje. Dugoročnim planiranjem, vlasnici su svjesni očekivanih, ali i neočekivanih troškova i odgovornosti vezanih za posjedovanje nekretnine. Kada se “podvuče crta”, naravno da će pristup dugoročnog planiranja u konačnici imati niže troškove i bolje održavanu imovinu. Ovdje treba spomenuti neke od brojnih prednosti osiguranja imovine: Osigurati možete nastanjenu ili nenastanjenu kuću ili stan, ali i imovinu svoje tvrtke ili obrta od materijalnih gubitaka. Osigurati se možete i od odštetnih zahtjeva vezanih uz Vaše poslovanje, a više možete pročitati ovdje.

Možda je vrijeme da osigurate svoju imovinu?

Ne dozvolite da vas male ili velike nedaće iznenade, bile one uzrokovane slučajnim prirodnim faktorom ili ljudski faktorom. U našem nagrađivanom Webshopu možete odabrati kombinaciju po kvadraturi i željenim pokrićima kako za objekt, tako i za stvari. Možete odabrati između A, B ili C razine pokrića. Za veće nekretnine preporučujemo odabir većih iznosa pokrića: za stanove oko 50m2: B paket, a za stanove preko 70m2 preporučujemo C paket.

U svakom slučaju, u skladu s Vašim zahtjevima napravit ćemo optimalnu ponudu osiguranja Vaše imovine. Što ranije osigurate Vašu imovinu, smanjujete rizik od neočekivanih situacija i troškova. Možda je baš sada pravo vrijeme.

Nikad sami uz Sava Osiguranje.