Imate li kuću, stan, apartman ili vikendicu? Saznajte što sve osiguranje imovine može učiniti za vas

 

Osiguranje imovine glavu čuva - usporedbe s EU

Jeste li već osigurali svoju imovinu? Ako jeste, pokazujete financijsku odgovornost za vlastitu imovinu. Vjerujemo da ćete pronaći mnoštvo interesantnih i korisnih informacija u ovom tekstu. Saznat ćete više o modernim vrstama osiguranja imovine s pokrićima po želji za točnu vrijednost vašeg objekta, o tome koje osiguranje pokriva davanje objekata u najam i gdje osigurati moderne uređaje poput toplinskih pumpi i solarnih elektrana. Ako još niste osigurali svoju imovinu, saznajte što sve osiguranje imovine može učiniti za vas.

Makroekonomsko okruženje se promijenilo. Duži niz godina ukupna štednja i depoziti u bankama su rasli i sada iznose više od 300 milijardi kuna. U globalnom postpandemijskom okruženju niskih kamata na štednju i rastu inflacije, mnogi građani u Hrvatskoj odabiru ulaganje u nekretnine kao oblik zadržavanja vrijednosti svoje imovine. Ako već posjedujete nekretninu u kojoj živite ili koju iznajmljujete, ugovaranje osiguranja imovine pruža niz pokrića od potencijalnih opasnosti i omogućuje miran san. Prema Eurostatu, u kategoriji vlasništva nad nekretninom u samom smo europskom vrhu, budući da u Hrvatskoj preko 90 % građana posjeduje nekretninu u kojoj živi.

osiguranje-kuce-stana-cijena-najboljeMeđutim, u usporedbi s ostatkom EU, vidljiv je veliki zaostatak u osiguranju imovine. Naime, prema istraživanju Hrvatskog ureda za osiguranje, prosječna premija u segmentu zaštite imovine u EU iznosila je 174 EUR, dok je u Hrvatskoj iznosila 51 EUR. U 2020. godini značajno je porastao broj osiguranja od potresa, za 30,9 posto.

 

Osiguranje imovine i potres

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, u trenucima prošlogodišnjih potresa, tek manji dio imovine u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bio je pokriven osiguranjem. Ukupno, u 2020. godini osiguratelji su isplatili 247,9 milijuna kuna na ime šteta zagrebačkog potresa, a u procjenama se govori o potrebi za još dodatnih 150 milijuna kuna.

Imovina i stvarnost klimatskih promjena

Osim velikih i nepredvidljivih elementarnih nepogoda poput potresa, dugoročno rastući rizik predstavljaju i klimatske promjene. Hipotetski, ako se danas prestane s emisijama CO2 u atmosferu, globalno zatopljenje je i dalje neizbježno. No, ključne razlike će biti u razmjerima klimatskih promjena. Već sada porast ekstremnog vremena donosi rekordne poplave i požare diljem planete, od Sjedinjenih američkih država sve do Turske. U takvim uvjetima, osiguranje imovine pametna je dugoročna odluka.

Ugovoriti možete osiguranje stambenog objekta, ali i osiguranje stvari u kućanstvu i dopunska osiguranja kroz tri predefinirana mala paketa osiguranja imovine. Saznajte više i ulovite gratis mobitel u akciji "Siguran dom uz gratis telefon".

Akcija - Siguran dom uz gratis telefon

Elementarne nepogode ne provjeravaju adrese i ne pitaju jeste li osigurani

Imovinu je pametno osigurati za glavne rizike poput požara, izljeva vode, poplave, ali i od ljudskih faktora poput provalne krađe. Malim A paketom osiguranja, možete osigurati svoju imovinu već od 350 kn godišnje, tj. već od 1 kune dnevno.

Novost u svijetu osiguranja je osiguranje imovine DOM koje osigurava više od 50 rizika za različite opasnosti. Osim toga, osiguranje imovine DOM nudi i praktična pokrića poput osobne i kućne asistencije, osiguranja nezgode, pravne zaštite, osiguranja kućnih ljubimaca, nadgrobnih spomenika i to sve na jednom mjestu. Iznajmljujete stan ili kuću? Tu je osiguranje imovine DOM. Osiguranje DOM sadrži i pokrića za moderne uređaje poput: toplinske pumpe, solarne elektrane i malih uređaja za čišćenje, ali i osiguranje pametnih instalacija s uređajima, bazenske tehnike itd.

Provjeri osiguranje imovine DOM

Najprikladniji način razmišljanja o osiguranju imovine je kao o dijelu redovnog održanja imovine. Svaka nekretnina ima svoj godišnji trošak održavanja. No, nepredviđene okolnosti poput požara, potresa ili puknuća cijevi mogu uzrokovati nesrazmjerno velike troškove, koji ponekad u pitanje dovode esencijalnu vrijednost same imovine. Vaše osiguranje imovine ne može spriječiti nesretne događaje, ali svakako može ublažiti posljedice, umanjiti financijsku štetu i povezani psihološki stres i ponuditi onaj dobar osjećaj koji kaže: nisam sam, ipak sam osiguran/a.

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.