Savjeti za sigurnu plovidbu i obavezno osiguranje brodica i plovila

 

Jadransko more je savršeno za istraživanje brodicom

Hrvatska se ponosi svojom razvedenom obalom bogatom s preko 1000 otoka i još većim brojem velikih i manjih uvala, kristalno čistim morem i nedirnutom prirodom. Sve to dušu je dalo za istraživanje brodicom. Bilo da ste situirani u Istri, Zadru, Šibeniku ili Splitu, oko vas se nalazi mnoštvo prirodnih ljepota za istraživanje kojima obiluje Jadransko more. Ako k tome posjedujete i brodicu koja može prelaziti i veće udaljenosti, pa tako možete ploviti iz Zadra do Splita, čak i Dubrovnika, pravi ste sretnici.

Najljepša iskustva Jadrana vlasnicima brodica tako su nadohvat ruke. Osim tog, dokaz brojnim ljepotama našeg mora su i proglašeni parkovi prirode: Telašćica i Lastovsko otočje; ali i nacionalni parkovi: Brijuni, Kornati i Mljet.

osiguranje-brod-plovila-cijenaPripreme koje sigurnost znače - sigurna plovidba

1. Bez obzira odlazite li na kraći izlet brodom od par sati ili na duže rute, obavezno provjerite vremensku prognozu i to iz više relevantnih izvora. Na temelju toga donesite procjenu, naime, norveška prognoza može se poprilično razlikovati od hrvatske, stoga je bitno imati na umu sve informacije.

2. Šeširi, kreme za sunčanje, veća količina vode i prsluci za spašavanje su uvijek nužni.

Osiguraj brodicu online

3. Prije svake sezone plovidbe obavezno provjerite i servisirajte barku, motor i svu opremu.

4. Manje brodice mogu se dovesti u red i bez većih zahvata, no svakako obratite pažnju na stanje motora. Ne želite ostati na pučini ili u udaljenoj uvali bez funkcionalnog motora.

5. Osiguranje je obavezno za sva plovila čija snaga prelazi 15 kW ili 20 konjskih snaga. Ne riskirajte nepotrebno novčane kazne.

Jeste li već osigurali svoje plovilo ili brodicu?

Što pokriva obavezno osiguranje plovila? Slično kao i kod obaveznog osiguranja automobila, to su: tjelesna ozljeda, narušavanje zdravlja ili smrt treće osobe. Dodatno se mogu ugovoriti i pokrića: smrt zbog nezgode i trajni invaliditet.
Zemljopisni opseg osiguranja obuhvaća teritorijalno more, unutarnje morske vode i unutarnje vode Republike Hrvatske. Vaše plovilo možete brzo i jednostavno osigurati online u par koraka. Plovidba u neosiguranom plovilu je najskuplja plovidba.

Osiguranje plovila online

Prošle godine održana je akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu pod nazivom „Sigurna plovidba 2022“. Osim što je naplaćeno preko 400 tisuća kuna kazni, u akciju su bila uključeni svi brodovi i djelatnici svih lučkih kapetanija od Pule pa sve do Dubrovnika, uz dodatak lučkih ispostava i Službe za nadzor i upravljanje pomorskim prometom.

Želimo vam sigurnu i sretnu plovidbu. Neka ljeto započne!

Nikad sami na moru.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.