Treća je godišnjica velikih potresa, saznajte više o osiguranju imovine

Hrvatska se nalazi na seizmološki aktivnom području

Iza nas je treća godina nakon razornih potresa u Zagrebu i Petrinji. Između ostalog, na tu bolnu obljetnicu podsjećaju nas i dalje redoviti manji potresi na području Hrvatske, BiH, ali i katastrofalan potres na području Turske magnitude čak 7.8. Usporedbe radi, potres u Zagrebu 2020. godine imao je magnitudu od 5.4, veliki zagrebački potres 1880. godine bio je magnitude 6.1, dok je potres u Petrinji bio magnitude 6.4. Vrijedi podsjetiti da se snaga potresa mjeri eksponencijalnom skalom, drugim riječima, potres magnitude 6.4 višestruko je snažniji od potresa magnitude 5.4, a kamoli 7.8.

Koliko mogu iznositi najsnažniji potresi na području Hrvatske?

potres-osiguranje-imovine-cijenaSeizmološka služba Hrvatske procjenjuje kako najjači potresi na području Zagreba mogu iznositi oko 6.3, dok područje južnog Jadrana mogu pogoditi puno razorniji potresi do magnitude 7.5. Naime, razorni potres u Dubrovniku 1667. godine imao je magnitudu 6.4 i odnio je oko 3000 - 5000 života.

Prema Seizmološkoj službi godišnje se na našem području dogodi oko 2100 potresa, dok se prosječno osjeti njih 35.

Saznajte više o osiguranju imovine

Glavni problem s potresima je njihova nepredvidljivost i direktne posljedice po materijalnu imovinu i ljudske živote. Naime, uz svu tehnologiju, ne zna se kada se idući potres može dogoditi: može biti za dvije stotine godine, a može biti za godinu dana. Stoga, budući da živimo na seizmološki aktivnom području, treba uvijek biti spreman. Sukladno tome, tako valja planirati i razvoj grada kao i zaštitu vlastite imovine. Također, neojačane i neobnovljene zgrade trenutno predstavljaju još veću opasnost za građane nego li prije potresa.

Osiguranje imovine za vašu kuću ili stan

Osiguranje kuće ili stana, bitan je faktor zaštite i smanjenja rizika po vlastitu imovinu, koja se stiče generacijama.

Nažalost, već treća godišnjica ovih razornih potresa u Zagrebu i Petrinji je prošla, a sistematična obnova privatnih zgrada i kuća još nije napravljena, osim pojedinačnih obnova na vlastiti trošak. Razlog više za osiguranje imovine, uz pokriće osiguranje od potresa, u sklopu novog programa osiguranja imovine DOM.

Kroz pogodnost “Siguran dom uz gratis telefon darujemo mobitel ALCATEL 1 svim kupcima webshopa koji za vrijeme trajanja akcije ugovore višegodišnju policu osiguranja.

Kako osigurati vašu kuću ili stan, za život ili najam?

Na raspolaganju vam stoje dva programa osiguranja imovine:

1) Mali paketi pokrića A, B, C - pakete možete kupiti online u webshopu Sava osiguranja. Saznajte više o malim paketima.

2) Program - osiguranje DOM - odabir pokrića po želji na točnu vrijednost vašeg objekta. Saznajte više o osiguranju DOM.

Potrese i druge prirodne nepogode poput poplava ne možemo predvidjeti, ali možemo si osigurati miran san znajući da smo osigurani. S razlogom se osiguranje imovine u zapadnim zemljama smatra standardnim dijelom održavanja kuće ili stana.

Želite znati više? Pročitajte i druge blogove iz serije "Nikad sami - Dobro je znati".

Nikad sami doma

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.