Priprema auta za ljeto - 10 pravila koje trebaju znati baš svi vozači za savršen odmor

Kažu da je prevencija pola zdravlja, a tako je i priprema vašeg automobila za ljeto - polovica dobrog odmora

       Možda ste vidjeli kako nam meteorolozi ove godine predviđaju jedno od najtoplijih ljeta ikad. Zbog toga, za vas smo pripremili popis 10 pravila koje trebaju znati baš svi vozači kao kvalitetnu pripremu za ljeto. Ne dopustite da vaše dugo zasluženo putovanje ili odmor unište neke okolnosti koje ste mogli predvidjeti. A u slučaju da vam i zatreba određena pomoć, tu je poznata Sava auto asistencija - pomoć na cesti, i to za automobile i motore.  

Sava osiguranje priprema auta za ljetoKažu da je prevencija pola zdravlja, a tako je i priprema vašeg automobila za ljeto - polovica dobrog odmora. Budući da su nam godišnji odmori ograničeni, želimo se što više odmoriti i uživati. Upravo tome su, u krajnjoj liniji, namijenjena ovih 10 pravila.

Provjerite ovih 10 pravila i osigurajte si uštedu

1. Provjerite razinu ulja u automobilu i svakako uzmite jednu dodatnu litru ulja. Ljeti obično prelazimo velike kilometraže, pa se i ulje više troši.

2. Obavezno nadolijte ljetnu tekućina za stakla. Nema problema ako u spremniku ima još zimske tekućine. Preporučuje se također imati rezervne 1-2 litre u automobilu.

3. Provjerite tlak u gumama. Ljeti vozimo više tereta u automobilu, što dodatno opterećuje gume. Nedovoljna razina tlaka u gumama može povećati potrošnju goriva. Ako možda niste sigurni, naljepnica ss informacijom o propisanom tlaku nalazi se na okviru vrata ili na poklopcu spremnika goriva.

4. Bilo bi dobro imati rezervni kotač. Ne možete predvidjeti hoće li se guma probušiti ili oštetiti. Ako nemate rezervni kotač, obavezno morate imati pjenu za krpanje guma. Može značiti puno, a cijena joj je poput godišnje Sava auto asistencije, već od 70-ak kuna.

5. Obavezna kontrola rashladne tekućine. Ne želite da vam motor “prekuha”. Veći nedostatak rashladne tekućine može ukazivati na curenje u sustavu. Oprez - ne otpuštajte poklopac ako se auto nije ohladio.

6. Osigurajte si komplet rezervnih žaruljica za vaš automobil. Sigurno ste u vozačkoj karijeri naišli na vozače kojima radi samo jedno ili čak niti jedno svjetlo, što može biti zbilja opasno. Koristan savjet: ako niste sigurni kako zamijeniti žaruljice, potražite na internetu proceduru baš za vaš model automobila! (Npr. How to replace headlights + ime modela automobila).

7. Po potrebi nadopunite plin u klima uređaju. Znak nedostatka plina obično je slabije hlađenje te potpuni prestanak hladnog efekta klime.

8. Napravite veliko ljetno čišćenje automobila. Za ovaj zadatak najbolje zaposlite cijelu obitelj. Svatko će imati osjećaj da doprinosi, a i kasnije će više cijeniti čist i uredan automobil. Pogotovo ako znaju da će opet morati čistiti.

9. Jest li znali da je najčešći kvar na automobilu povezan s akumulatorom, njih čak 40%! Izbjegnite troškove i provjerite stanje akumulatora na vrijeme.

10. Ne zaboravite na godišnji odmor ili putovanje ponijeti i ključnu stvar - dobro raspoloženje!

Treba napomenuti da je ljeto vrijeme za vožnju motorom. Stoga podsjećamo sve vozače da obrate više pažnje na svoje retrovizore i mrtve kuteve, za slučaj da se u njima nalaze motoristi, kojih ljeti ima puno više nego zimi.

Prije priprema za ljeto - kako najlakše ugovoriti obavezno auto osiguranje i asistenciju?

Jeste li znali da obavezno osiguranje automobila i motora možete jednostavno ugovoriti kroz nekoliko klikova na nagrađivanom Sava Webshopu? Nakon što online ugovorite osiguranje i asistenciju, spremni ste za tehnički jer dobijete HUO kod.

Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na besplatnom broju telefona 0800 913 023, na našoj Facebook stranici ili na web-chatu u donjem desnom uglu ove stranice koju upravo čitate.

Informativni izračun cijena i kupnja osiguranja online

Zaključak: Putujte bezbrižno i vozite pažljivo. Sava osiguranje automobila i motora možete ugovoriti online u par klikova, a Sava asistencija čuva vam leđa.

Nikad sami na cestu uz Sava osiguranje automobila

Pročitajte više