Priprema automobila za jesen i zimu u 10 koraka

 

Neka Vaš automobil bude u top formi

Ove godine kalendarska jesen savršeno se poklopila s klimatskom jeseni. Vrijeme je dakle za odabrati jedan vikend i pripremiti automobil za jesenske i zimske uvjete. Uvijek se isplati uložiti malo vremena kako bi vaš automobil bio u top formi. Održavani automobili bolje i druže traju, a i ukupni troškovi su manji. Npr. na dijelu limarije auta stvori se mala hrđa: ako se hrđa odmah ukloni - odlično, ali ako se čeka, hrđa se širi i dublje nagriza, stvarajući sve veće probleme. Bolje spriječiti nego liječiti.

Prije nego li krenemo na listu naših 10 koraka, razmislite kada vam ističe auto osiguranje. Ako vam auto osiguranje ističe uskoro, provjerite cijenu obaveznog auto osiguranja na našem informativnom izračunu cijene osiguranja.

Info izračun auto osiguranja

dnevna-svjetla-zima-osiguranjeTakođer, vrijedi podsjetiti kako u razdoblju od 01. studenog do 31.ožujka za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Kojih 10 koraka je korisno napraviti kako biste bili spremni za jesen i zimu?

1. Za početak, odvojite vrijeme i detaljno očistite auto iznutra i izvana. Treba li vam zaista oprema za kampiranje ili neki stari akumulator u prtljažniku? Stvorite si preduvjete za novi period i oslobodite prostor. Budite detaljni. Ovakvo veliko čišćenje, “generalku”, dovoljno je napraviti dva puta godišnje, početkom jeseni i početkom proljeća.

2. Provjerite sva rasvjetna tijela na automobilu: poziciju, kratka svjetla, duga svjetla, treće stop svjetlo i sva ostala. Trebat će vam još jedna osoba kao asistencija.

3. Pripremite se za obavezu zimske opreme. Rezervirajte termin kod vulkanizera. Zimska oprema u Hrvatskoj obavezna je od 15.11. do 15.4. No, što se točno smatra zimskom opremom? Kod vozila čija masa ne prelazi 3,5 tona, zimska oprema su: četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske kotače.

4. Uvijek je dobro prekontrolirati gustoću rashladne tekućine i otpornost na niske temperature, pogotovo ako se dolijevalo vode u sustav hlađenja motora. U slučaju smrzavanja može doći do skupih oštećenja motora.

5. Kod starijih “dizelaša” potrebno je provjeriti ispravnost grijaćih svjećica vozila, kako bi se osigurao uspješan start motora.

6. Dodajte ili zamijenite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Ako u sustavu ostane ljetna tekućina, lako može doći do smrzavanja komponenti prilikom niskih temperatura.

7. Problemi sa zaleđivanjem dovoda goriva mogu pogoditi i benzince i dizelaše. Prekontrolirajte i zamijenite filtere za gorivo. Kod starijih automobila, provjerite ima li vode u spremniku goriva, koje je nastalo uslijed kondenzacije ljeti.

8. Kontrola svjećica kod benzinaca uvijek je dobra ideja. Istrošene svjećice ne pale iskru i dovode do problema.

9. Provjerite stanje brisača, po potrebi zamijenite novima, pogotovo ako ste ih imali više sezona. Ne želite zapeti u olujnom nevremenu ili snijegu s brisačima koji samo “mrljaju” umjesto da efikasno brišu.

10. Svi već znamo da su problemi s akumulatorom u jesenskim i zimskim mjesecima br. 1. uzrok zvanja vučnih službi i pomoći na cesti. Provjerite stoga ispravnost i stanje akumulatora vašeg vozila i provjerite status vaše auto asistencije. Nikako ne želite ostati s ugašenim i nepokretnim automobilom na kiši ili u snijegu.

Saznaj više o Auto asistenciji


Ako ste obavili sve navedeno, kvar se ipak može dogoditi. Stoga je mudro ugovoriti Auto asistenciju uz obavezno auto osiguranje. Ako nemate Auto asistenciju, zbog kvarova ili neočekivanih situacija možete izgubiti stotine Eura na vučne službe,  a da ne spominjemo gubitak živaca. Nadamo se će vam ovih 10 savjeta pomoći da u jesenskim i zimskim uvjetima uživate u ugodnoj i sigurnoj vožnji.

*Izvor: HAK

Nikad sami na cesti

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni telefon na broju 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.