Situacija na europskim aerodromima, prava putnika u zračnom prometu i putno osiguranje online

 

Kakva je situacija na europskim aerodromima?

Avionski prijevoz danas je jedan od najraširenijih načina putovanja. Već kroz dva sata leta možete biti u svakom dijelu Europe, od Pariza, Londona do Švedske. Međutim, ovu godinu obilježavaju brojna otkazivanja letova, kašnjenja i gubitak prtljage. Kada se na taj popriličan kaos nadovežu i štrajkovi radnika u avio prijevozu, situacija postaje vrlo neizvjesna. Milijuni ljudi ostali su na aerodromima, bez prtljage, čekajući alternativne letove i druge načine prijevoza.

Zbog takvih, ali i brojnih drugih nepredviđenih situacija, postoji putno zdravstveno osiguranje. Ugovaranje putnog osiguranja prvi je korak svakog putovanja u inozemstvo, a može se jednostavno ugovoriti online u par koraka.

otkazivanje-leta-putno-osiguranje Zašto ugovoriti putno osiguranje?

Situacija zahtijeva i pomnije planiranje putovanja, zbog toga smo istražili kakva je situacija na europskim aerodromima i koje dobre prakse vam mogu dodatno olakšati putovanje. Časopis Bloomberg nedavno je napravio listu najboljih i najgorih aerodroma s obzirom na otkazivanja i kašnjenja letova. Lista je sljedeća i može pomoći pri planiranju:

1. Brussels (BRU), Belgija: 72% kašnjenja, 2.5% otkazano
2. Frankfurt (FRA), Njemačka: 68% kašnjenja, 7.8% otkazano
3. Eindhoven Airport (EIN), Nizozemska: 67% kašnjenja, 1.8% otkazano
4. Luton (LTN), U.K.: 66% kašnjenja, 2.7% otkazano
5. Liszt Ferenc, Budimpešta (BUD), Mađarska: 65% kašnjenja, 2.1% otkazano
6. Lisbon (LIS), Portugal: 65% kašnjenja, 4.8% otkazano
7. Charles De Gaulle Airport (CDG), Francuska: 62% kašnjenja, 3.1% otkazano
8. Schiphol, Amsterdam(AMS), Nizozemska: 61% kašnjenja, 5.2% otkazano
9. Cote D'Azur, Nica (NCE), Francuska: 60% kašnjenja, 3.4% otkazano
10. Gatwick, London (LGW), U.K.: 59% kašnjenja, 1.4% otkazano

Koje su dobre prakse prilikom putovanja avionom?

Prvo, računajte si ostaviti minimalno 2 sata između letova, ako imate spojene letove. Puno letova iz Zagreba vezano je na velike europske aerodrome. Ako letite van Europe, gotovo sigurno ćete imati barem jedno presjedanje. Preporučujemo ostaviti 3 i više sati između letova, naime, prelazak između terminala na velikim aerodromima može trajati preko sat vremena i uključivati autobuse, a svakako očekujte puno hodanja.

Provjeri sva pokrića putnog osiguranja

U ručnoj prtljazi ponesite sve ključno u slučaju kašnjenja ili otkazivanja letova; mobitel, laptop, higijenske potrepštine, dodatni set odjeće i donjeg rublja i sve što vam može zatrebati za dan ili dva čekanja. Pripremite se za sigurnosne provjere, koje se često obavljaju po više puta, ovisno o presjedanjima: odvojite laptop, imajte spremnu kartu i osobne dokumente, ne nosite tekućinu na sigurnosnu provjeru, a higijenske potrepštine poput paste za zube i kreme za sunčane odvojite u posebnu plastičnu vrećicu. U slučaju dodatnih troškova čuvajte sve dobivene račune.

Svakako pripremite i dobru dozu strpljenja i očekujte nepredviđene situacije. Za brojne nezgode i neugodnosti na putu, javite se vašem putnom osiguranju koje vam stoji na raspolaganju.

Ugovori putno osiguranje

Koja su europska prava putnika u zračnom prometu? Na web stranici Your Europe možete pronaći sve bitne informacije i dodatne odgovore na pitanja poput: kakva imate zakonska prava vezana za otkazivanje letova?  Koja su vam prava ako propustite povezani let? Koja su vaša prava kao putnika?

Želimo vam sretan i ugodan put uz što manje kašnjenja i otkazivanja letova!

Nikad sami na putovanju

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.