Ljetovanje u vrijeme koronavirusa u Hrvatskoj

 

  Život i putovanja se normaliziraju, ali uz povećan oprez

Nakon početnog društvenog šoka i zabrane kretanja i putovanja, život u Europi i Hrvatskoj se ponovno normalizirao u uvjetima pandemije virusa COVID-19. Nakon razvoja pandemije u ožujku i travnju, situacija u Hrvatskoj se smirila tijekom svibnja i lipnja. Otvaranjem granica i uspostavom gospodarskih aktivnosti u srpnju, broj zaraženih osoba ponovno je u porastu. Stoga, stručnjaci upozoravaju kako je nužno držati se propisanih mjera s ciljem kontroliranja pandemije.

Budući da je u prvom tjednu kolovoza u Hrvatskoj ostvareno 70 posto turističkih noćenja u usporedbi s prošlom godinom, a pandemija ponovno uzima maha u brojnim državama Europe, epidemiolozi pozivaju na povećan oprez i nude niz smjernica.

Kako bismo Vam ljetovanje u Hrvatskoj učinili lakšim i sigurnijim, za vas smo pripremili izbor savjeta i uputa za razne situacije i to prema službenim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo*.
 

  10 savjeta za sigurno ljetovanje u Hrvatskoj

1. Nosite masku u svim javnim zatvorenim prostorima poput trgovina, benzinskih postaja, ljekarni i slično. Gdje kod možete, koristite beskontaktno plaćanje.
 
korona-putno-osiguranje-najbolje-sava2. Prilikom putovanja i ljetnih aktivnosti, izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja poput noćnih klubova ili vjenčanja. Ovakvi događaji značajno povećavaju šansu zaraze virusom Covid-19. Ako baš morate ići, ne zaboravite držati propisani razmak od 1,5 metra i dezinficirajte ruke što češće.

3. Sve dok ne dođete u vlastiti prostor i dezinficirate ruke, izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama. Navodno, upravo je dodirivanje lica jedan od lakših mehanizama prenošenja virusa.

4. Koliko god možete, izbjegavajte korištenje javnog prijevoza i koristite bicikl, osobni automobil ili jednostavno hodajte. Ako morate koristiti javni prijevoz, obavezno imajte masku i održavajte udaljenost.

Besplatni Info izračun cijene osiguranja automobila ili motora

5. Veću pažnju posvetite mjerama u javnim prostorima s velikom frekvencijom ljudi. Na primjer, na benzinskim postajama koristite i jednokratne rukavice za točenje benzina.

6. Redovito čistite sve dodirne površine. To podrazumijeva: pametne telefone, radne površine, kvake, slavine, ručke na prozorima i slično.

7. Na plaži održavajte razmak od 1,5 metra, kao i u restoranima i kafićima. Dezinficirajte ruke nakon korištenja svih zajedničkih dodirnih površina. Prilikom boravka u moru ili bazenu također održavajte propisani razmak.

8. U slučaju boravka u hotelu, dobro je znati da su kompleksi većih hotela dužni definirati dodatne pružatelje zdravstvene zaštite za goste turističkih smještajnih objekata i to kroz organizaciju turističkih ordinacija za pojedine objekte.

9. U slučaju sumnje na zarazu koronavirusom, na mrežnim stranicama općina, gradova, županija i turističkih zajednica pronaći ćete kontakt brojeve i radno vrijeme nadležnih liječničkih ordinacija koje skrbe o turistima. Oni će Vas uputiti na daljnje korake.

10. Budite informirani o najnovijim mjerama i redovito pratite službene preporuke HZJZ.
 
Jeste li znali da automobilsko i moto osiguranje možete jednostavno i sigurno ugovoriti online, što se preporučuje pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusom. Saznajte više.
 

 Putujete li u inozemstvo?

Ako putujete izvan Hrvatske, možda će vam biti zanimljiv naš blog: “Kako putovati u doba koronavirusa: 8 savjeta za putovanje u vrijeme epidemije Covid-19”.

Treba vam putno osiguranje?

Sava osiguranje aktivno prati razvoj situacije s koronavirusom još od samog početka i poduzima sve potrebne preventivne mjere prema preporukama stručnjaka kako bi dodatno zaštitili naše zaposlenike, klijente i partnere.
 
Prilikom putovanja dodatno pazite na sebe i druge te proučite sve dostupne informacije.


 

 Nikad sami uz Sava osiguranje.

  Prijavite se na naš i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva Vaša pitanja, na raspolaganju Vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas na našoj Facebook stranici.

 * Ovaj tekst je informativne prirode i nije službeni stav Sava osiguranja d.d. Podružnica Hrvatska niti njegovih zaposlenika i kooperanata. Za potpune informacije o koronavirusu u Hrvatskoj i preporukama provjerite web stranice HZJZ: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ i https://www.koronavirus.hr/.