5 savjeta za sigurnu zimsku vožnju uz auto dopunska pokrića

 

Tehnologija i vožnja u zimskim uvjetima

Vožnja automobila zapravo je možda i najriskantnija svakodnevna aktivnost. Napredak sigurnosne tehnologije svake godine povećava razinu sigurnosti u prometu. Sjetimo se da je sigurnosni pojas postao obavezan tek 70-ih godina. Danas su i ABS i ESP i brojne druge tehnologije već postale standard u automobilima, a sve su raširenije i tehnologije koje omogućavaju držanja trake i držanja razmaka. No, bez obzira na napredak, vožnja u zimskim uvjetima, po snijegu i ledu i u uvjetima slabe vidljivosti i dalje predstavlja povećanu razinu opasnosti.

Zbog toga ćemo se u današnjem blogu podsjetiti glavnih pravila i savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima

1. Ne krećite na put ako baš ne morate.
Ponekad je pametnije ostati kod kuće i pričekati bolje uvjete. Prvi veći snijeg ionako može gotovo paralizirati promet, bilo da se radi o lokalnim cestama ili autocestama. Nema previše smisla voziti se po svježem snijegu 20 km/h na autocesti u koloni i riskirati.

snijeg-voznja-sava-asistencija2. Pripremite se. Ako baš morate na put uvijek u autu imajte opremu za čišćenje snijega, dovoljno hrane i vode, dodatnu bateriju ili drugi način za napuniti mobitel i pun rezervoar goriva. Uslijed mećave i lošeg vremena, put od 4 sata lako se može pretvoriti u put od 8 sati, uz nemogućnost odlaska do odmorišta i benzinskih postaja zbog snježnih nameta. Pripremite i lakše cipele za vožnju. Neka vam bude ugodno.

Obavezno auto osiguranje

3. U samoj vožnji budite dodatno smireni, ali i oprezniji. Ne ubrzavajte naglo i ne okrećite upravljač naglim pokretima da bi zbjegli proklizavanja.

Također, ako se vozite uzbrdo, nastavite se kretati i nemojte stajati, kako ne biste proklizali unazad. Naravno, ako uopće možete i krenuti uzbrdo po snijegu, naime, ovdje do izražaja dolazi pogon na dva ili na sva četiri kotača. Samo smireno.

4. Držite povećani razmak, na 5 - 6 sekundi razmaka. Vidljivost u zimskoj vožnji, pogotovo po noći (a dan je ionako kratak) može kroz nekoliko sekundi zbog nameta snijega pasti na nulu. Upalite prednje i zadnje "maglenke", ali budite oprezni s uporabom dugih svjetala. Naime, prilikom snježnih padalina duga svjetla zapravo otežavanju vidljivost.

Info izračun cijene osiguranja

5. Prilikom vožnje - pratite tragove automobila ili kamiona koji su prošli ispred vas, kao da se vozite na tračnicama. Velika je razlika u vožnji po utabanom i po svježem snijegu. Ubrzavanje, usporavanje i skretanje puno duže traju u zimskim uvjetima, ne žurite. Dodatno pazite na druga vozila, kamioni i kombiji s prikolicama imaju dodatni rizik od proklizavanja. Ako trebate naglo zakočiti, držite kočnicu i ne bojite se zvuka "grebanja", to je ABS na djelu, a ESP će pomoći stabilizaciji vozila. Otpustite gas i nježno s volanom.

Vaš partner u vožnji su dopunska pokrića

Dopunska pokrića Sava osiguranja koja možete ugovoriti prilikom ugovaranja obveznog auto osiguranja. Vrijedi ponoviti kako obvezno auto osiguranje služi prvenstveno tome da se namiri šteta druge strane, dok dopunska pokrića služe tome da štite vas, vaše suputnike i vaš automobil.

Koja su sve dopunska pokrića na raspolaganju?

Osiguranje od nezgode: pružamo zaštitu vozaču i putnicima u vozilu u slučaju smrti zbog nezgode ili trajnog invaliditeta. Sami odabirete visinu osiguranih svota kojima osiguravate sebe i svoje suvozače.

Zaštita bonusa: dopunsko osiguranje koje je moguće ugovoriti samo uz policu automobilske odgovornosti. Stečeni bonus po polici automobilske odgovornosti je zaštićen ako je tijekom trajanja osiguranja nastala samo jedna šteta, neovisno o vrsti i visini štete, koja za posljedicu ima gubitak stečenog bonusa.

Pomoć na cesti: Popularna “auto asistencija - pomoć na cesti”, izrazito je korisno dopunsko pokriće koje se može isplatiti već samo jednom potrebom zvanja vučne službe. Na raspolaganju vam stoji 8 asistencija: 5 za automobile (već od samo 11,02 EUR godišnje), 2 za motore i 1 za poduzetnike. Pametan potez u svakom slučaju.

Asistencija za Vas

Pravna zaštita: dopunsko osiguranje realizirano kroz suosiguranje Sava osiguranja, d.d. i ARAG SE. ARAG SE je osnovan u Njemačkoj, prisutan je više od 50 godina i posluje u preko 14 europskih država, te u SAD-u i na drugom je mjestu u svijetu u osiguranju pravne zaštite.

Paketi dopunskih pokrića

Osiguranje od naleta divljači: pruža pokriće za štetu koju bi na Vašem vozilu mogao izazvati sudar s divljači ili domaćom životinjom. Sudari s divljim životinjama mogu uzrokovati velike štete na automobilu, samo pitajte nekog tko je doživio takvu nezgodu.

AO+ Osiguranje vozača za štetu zbog tjelesnih ozljeda: dopunsko pokriće kojim osiguravatelj nadoknađuje štetu zbog tjelesnih ozljeda koje je u prometnoj nesreći tijekom vožnje pretrpio ovlašteni vozač vozila navedenog u polici osiguranja. Osigurane svote koje se koje se po jednom štetnom događaju mogu ugovoriti su 30.526 eur ili 49.107 eur.

Uz odabrana dopunska pokrića niste sami u vožnji i možete se osjećati sigurno pred nepredviđenim situacijama. Zato smo i tu. Dobri ljudi stoje jedni uz druge. Želimo vam sretan put i sigurnu vožnju!

 

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni telefon na broju 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.