Novosti iz svijeta automobila: ELEN počinje naplaćivati struju za električne automobile, kasko i auto asistencija

 

Električni automobili dolaze na scenu

Prijelaz prema električnoj auto mobilnosti zasigurno će ubrzati i činjenica rastućih cijena fosilnih goriva. Benzin, dizel i plin cijenom dosežu rekordne razine, a u kombinaciji s rastućom inflacijom vožnja predstavlja sve veći izdatak za građane. Stoga, mnogi prelaze na jeftinije i efikasnije načine prijevoza, predvođeni električnim automobilima. U Hrvatskoj su u 2021. godini prodana 1.436 električna automobila, prema udruzi Strujni krug.

No, budući da je ukupni broj registriranih cestovnih vozila iznosi čak 2.312 280* i to na 3.88 milijuna stanovnika, velike promjene tek dolaze.

kasko-najbolje-elektricni-auto-elenZnamo da se električni automobili još uvijek prvenstveno kupuju novi, stoga je dobra ideja ugovoriti kasko osiguranje. “Kasko” je dobrovoljno osiguranje koje pokriva materijalne štete na vozilu čak ako ste i vi krivi, ali i krađu vozila, vremenske nepogode i brojne druge rizike.

Provjeri cijenu kasko osiguranja vozila

Vrli novi svijet

Osim što je struja za električni automobil značajno jeftinija od benzina ili dizela, izdašni znaju biti i poticaji za kupnju vozila. Dodatna prednost je i mogućnost besplatnog punjenja na javnim punionicama ELEN-a, podružnice HEP-a. No, ELEN počinje s naplatom punjenja 24. siječnja i to na trideset i jednoj lokaciji na autocestama. Tako da punjenje na ELEN punionicama ostaje besplatno na preostalim lokacijama. ELEN uvodi dnevnu i noćnu tarifu različitu za tip punjenja: cijena punjenja na priključcima nazivne snage do 22.1 kW u razdoblju više tarife iznosi 2,70 kn i 2,31 kn za nižu. Priključci od 22.2 kW do 50 kW imaju tarife od 3,50 kn i 2,90 kn, a priključci iznad 50 kW iznose 4,95 kn za višu i 4,45 kn za nižu tarifu. Tako i dopušteno vrijeme punjenja varira od 180 min za 22.1 kW, 60 min za 22.2 - 50 kW i 45 min za punionice iznad 50 kW.

Korisne informacije o električnim automobilima i mreži p

unionica možete pronaći na web stranicama:
- Elen
- Udruga Strujni krug

Moderna rješenja za vas

O električnim automobilima smo već detaljnije pisali na našem blogu “Nikad sami - Dobro je znati” u tekstu pod nazivom: Jesu li električni automobili budućnost prijevoza? Što je sve dobro znati. Pročitajte više o tome kako se mijenja paradigma prijevoza i saznajte više o prednostima električnih automobila.

Bez obzira na to vozite li automobil pogonjen fosilnim gorivima, hibridni ili električni automobil, vjerni partner u svakoj vožnji je, osim kaska i auto asistencija - pomoć na cesti. Sava auto asistencije cjenovno su pristupačne i mogu značajno uštedjeti kućni budžet u slučaju potrebe za asistencijom. Auto asistenciju jednostavno je ugovoriti uz obavezno auto osiguranje i to već od 83 kn godišnje.

Auto asistencije - pomoć na cesti

*Prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

 

Nikad sami na cesti.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.