Priprema automobila za ljeto: bitna lista 7 provjera koje moraju znati svi vozači

 

Dobra priprema je pola posla

Redovita briga i održavanje automobila jamstvo su dugovječnosti i bitan doprinos sigurnosti vašeg prijevoznog sredstva. Jednako kao što kiša i temperature ispod nule zahtijevaju provjeru i prilagodbu automobila, tako i vruće ljeto s temperaturama preko trideset stupnjeva ili čak četrdeset zahtijeva određene pripreme.

Zbog toga smo odlučili napraviti listu koja će biti od koristi svim vozačima, bez obzira na godine vozačkog iskustva. Uvijek je dobro podsjetiti se i imati jasnu listu zadataka za provjeru i održavanja vašeg automobila. Ako se i dogodi potreba za vučnom službom, dobro je imati ugovorenu auto asistenciju - pomoć na cesti uz obvezno osiguranje automobila. Zbog toga svima preporučujemo auto ili moto asistenciju.

odrzavanje-automobila-ljeto-osiguranje Obavezno auto osiguranje

Lista koju moraju znati svi vozači

1. Gume

Ako već niste, obavezno na automobil postavite ljetne gume. Za razliku od zimskih, ljetne gume imaju drugačiji sastav i dizajn namijenjen funkcioniraju na visokim temperaturama. Velika je razlika u temperaturi pri vožnji od stotinu kilometara na sat pri vanjskoj temperaturi od
0 °C stupnjeva ili kod vožnje na +35 °C stupnjeva.
Ljetne gume postoje s razlogom, a učinak na kočenje i sigurnost je nemjerljiv.

2. Provjera razine ulja

Redovita provjera ulja jedna je od osnovnih radnji pri održavanju vozila. Obvezno provjerite razinu ulja u motoru prije svakog većeg putovanja. Osim toga, ljeti se obično prelazi veća kilometraža, a često i s većim teretom, što sve doprinosi većoj potrošnji ulja. Nužno je uvijek u automobilu imati jednu litru ulja u rezervi za nadopuniti po potrebi. Naravno, razinu ulja valja provjeriti najmanje deset minuta nakon gašenja motora automobila i to na ravnoj podlozi.

Informativni izračun cijene osiguranja

3. Signalizacija

Dobra je ideja povremeno provjeriti stanje svih rasvjetnih tijela na automobilu. Provjerite žaruljice poput kratkih i dugih svjetala, pozicije, kočionih svjetala, trećeg stop svjetla i ostale. Budući da je već uobičajeno voziti se s kratkim svjetlima i tijekom dana žaruljice se brže troše, iako načelno dugo traju. Na mnogim markama automobila nije jednostavno zamijeniti žaruljice, stoga je bolje raditi redovite provjere i žaruljice zamijeniti kod mehaničara.

4. Motor i rashladni uređaj motora

Prije svakog većeg puta uputno je napraviti dijagnostičku provjeru motora i ostalih vitalnih dijelova poput stanja i istrošenosti remena, sustava ubrizgavanja goriva i ostale radnje. Posebnu pažnju treba posvetiti i rashladnom sustavu motora, razini i propusnosti rashladne tekućine, ventilatora i termostata. Dugačka vožnja pri visokoj brzini na vrelom suncu testirat će granice svakog automobila.

5. Akumulator i sustav startanja

Jedna od krucijalnih sustava motora, koji često može uzrokovati neočekivane probleme i potrebu za vučnim vozilom je sustav startanja automobila. Upravo problemi s akumulatorom uzrokuju najčešće kvarove, prema njemačkom ADAC-u. Osim akumulatora, treba provjeriti i alternator te elektro-pokretač poznat još i ako “anlaser”.

6. Kočioni sustav

Testiranje kočionog sustava automobila podrazumijeva provjeru stanja kočionih obloga, diskova, ali i kontrolu kočionih cijevi i testiranje točke vrelišta kočione tekućine. Ako se prilikom kočenja čuje bilo kakav zvuk nalik na cviljenje, vrijeme je za što raniju promjenu kočionih obloga. Vožnja po brdovitim cestama uzrokuje brže trošenje kočionog sustava.

Auto asistencija - pomoć na cesti

7. Klima uređaj

Klima uređaji već dugo su standardni dio svakog automobila. Kako biste produžili trajanje sustava auto klimatizacije preporučuje se uključivanje klime kada je to zbilja potrebno, a važno je i ne pretjerati s hlađenjem i postaviti temperaturu na 5-7 °C stupnjeva niže od vanjske temperature. Tako da klimu valja postaviti na 28 °C stupnjeva ako je vanjska temperatura
35 °C stupnjeva. Prilikom provjere treba obratiti pažnju na nadopunjenost klima uređaja plinom, zamjenu filtera ventilacije, dezinfekciju klima uređaja i test propusnosti rashladnog plina.

Osiguraj auto online

Krenimo na put

Osim ovdje navedenih uputa, treba obratiti pažnju i na druge vitalne dijelove automobila poput stanja kvačila, stanja ovjesa i amortizera, ali i uređaja i tekućine za pranje stakla.

Također, nakon dužeg razdoblja sunčanog i vrućeg vremena, treba biti posebno pažljiv prilikom prve kiše. Naime, prva kiša dolazi u dodir sa suhim i prašnjavim cestama te se smanjuje razina trenja između guma i ceste, stvarajući vrlo sklizak sloj.

Na svaki put treba krenuti potpuno odmoran, ali i pripremljen na potencijalna duža čekanja i kolone, pogotovo u ljetnim mjesecima. Savjetuje se na put kretati u ranim jutarnjim ili večernjim satima, kako bi se izbjegle veće gužve. Prilikom putovanja nema razloga za žurbu, dolazak na odredište sat ili dva kasnije, ne znači ništa u usporedbi s potencijalnom nezgodom. Nadamo se da će vam ova lista olakšati ljetnu pripremu vašeg automobila i omogućiti ugodnije i sigurnije putovanje.

Ako želite saznati više o tome kako funkcioniraju auto ili moto asistencije - pomoć na cesti, možete više saznati u našem blogu Kako u praksi izgledaju auto asistencije - pomoć na cesti i zašto ih preporučujemo svima? Sretan put!

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.