Održite svoj automobil u vrhunskoj formi - 10 savjeta za zimu uz Sava auto osiguranje i asistencije

 

Dobra priprema je pola posla, a za sve ostalo tu su Sava asistencije

Zimski uvjeti vožnje uvelike se razlikuju od ljetnih ili proljetnih dana. Vidljivost je često smanjena uslijed magle, kiše ili snijega, put kočenja je duži, kolnici su mokri i skliski, a ponekad i zaleđeni. Osim toga, automobil poprilično drugačije reagira pri zimskim uvjetima. Na što je sve potrebno paziti da bi vaš automobil bio u top zimskoj formi, saznajte u našem novom blogu iz serije “Nikad sami - Dobro je znati”.

Redovito održavanje ključ je sigurnosti i dugovječnosti vašeg automobila. Osim toga, dobro održavani limeni ljubimci postižu i bolju cijenu pri eventualnoj prodaji. Kako bismo vam pomogli u pripremi automobila za zimske uvjete, sastavili smo listu od 10 savjeta za zimu koje moraju znati svi vozači.

snijeg-auto-savjeti-osiguranjeZimska oprema u Hrvatskoj obavezna je od 15.11. do 15.4. To mogu biti četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm, ali sa spremnim lancima za snijeg za pogonske kotače.

10 savjeta za pripremu automobila za zimu

1. Savjetujemo postaviti zimske gume na sva četiri kotača. Veliku razliku primijetit će svatko tko je primio u ruke ljetne i zimske gume, a najveća razlika je u voznim karakteristikama i sigurnosti. Naime, prosječna razlika između kočionih performansa zimskih i ljetnih guma je 10 % na suhoj i čak 26 % na mokroj površini.

2. Češće provjerite tlak u gumama. Hladnoća značajno utječe na zrak u gumama.

3. Unaprijed pripremite rukavice i veliku strugalicu za snijeg. Nema potrebe da se svako jutro borite s tvrdim ledom uz malenu strugalicu.

4. Provjerite stanje brisača jer će se narednih 6 mjeseci puno više koristiti. Ako primijetite tragove korištenja na brisaču, zamijenite ga što prije.

5. Testirajte stanje akumulatora. Upravo problemi s akumulatorom statistički uzrokuju naviše problema, prema istraživanju cijenjenog njemačkog ADAC-a.

Isprobajte info izračun auto osiguranja

6. Obavezno provjerite razinu antifriza i nadopunite prema potrebi. Zimi temperature padaju ispod -10 °C, ali i niže u nekim dijelovima Hrvatske.

7. Nadodajte zimsku tekućinu za vjetrobran s većom otpornošću na smrzavanje. Ovo se često zaboravi napraviti, ali ispravna tekućine može puno značiti za vidljivost u zimskim mjesecima, pogotovo uz smog u gradovima.

8. Ako idete na put izvan grada, pripremite se na potencijalne probleme poput zastoja, gužvi u slučaju snijega ili općenite probleme uslijed nevremena. Osim dovoljno goriva u rezervoaru, pripremite i nešto hrane, vode i esencijalnih potrepština.

Najbolje auto asistencije

9. Svakako provjerite stanje svih farova i žaruljica na automobilu, a ne zaboravite testirati i treće stop svjetlo. S obzirom na kratko trajanje dana, dobre su šanse da se na posao odlazi i vraća po mraku. Naravno, pripazite jesu li upaljena dnevna svjetla. Naime zakonska obaveza nalaže obvezna dnevna svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

10. Neka vam u autu bude ugodno. Zimska odjeća značajno ograničuje pokrete unutar automobile i može utjecati na sigurnost vožnje. Skinite jaknu i šal i raskomotite se, pogotovo ako planirate čekati u gužvi.

Vaš pouzdani partner uz najbolji omjer cijene i usluga

Rekli smo da je dobra priprema pola posla, stoga, dočekajte zimske uvjete i snijeg spremni. Uostalom, ionako nam pravi snijeg nedostaje zadnjih godina, možda će ova zima biti drugačija.

U slučaju da se i dogodi neočekivana okolnost, uvijek je dobro uz sebe imati pouzdanog partnera poput Sava asistencija - pomoć na cesti. Potreba za asistencijom na cesti može se dogoditi svakome, bez obzira na godište automobila. Gubitak ključeva, problem s akumulatorom ili “anlaserom”, problemi s gorivom, vuča vozila, potreba za dostava rezervnih dijelova, dio su problema koji se ne mogu predvidjeti.

Srećom, Sava asistencije ovisno o paketu, priskaču u pomoć na mjestu asistencijskog slučaja, osiguravaju zamjensko vozilo, smještaj u hotelu, nužne troškove liječenja u inozemstvu i brojne druge. Sava asistencije - pomoć na cesti kreću već od samo 83 kn godišnje za paket SAVA ASISTENCIJA, ali preporučujemo paket SAVA ASISTENCIJA PREMIUM za 268 kn kao sjajan omjer cijene i ponuđenih usluga. Naime, SAVA ASISTENCIJA PREMIUM nudi smještaj u hotelu do 4 noćenja, vuču vozila do 3.000 EUR, zamjensko vozilo do 72 h u Hrvatskoj ili 120 h u inozemstvu i brojna druga pokrića.

Pročitajte povezani tekst s našeg bloga i saznajte Kako u praksi izgledaju auto asistencije - pomoć na cesti i zašto ih preporučujemo svima?

Dobar je osjećaj znati da ste osigurani cesti uz pouzdanog partnera.

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

 *Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.