Korisne novosti iz svijeta automobila, subvencije za kupnju električnih vozila, ideje za vikend izlete i auto osiguranje

 

Više o potporama za kupnju električnih automobila

Krajem lipnja 2022. završen je još jedan krug natječaja za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila, poput onih na isključivo električni pogon, plug-in hibride i druge vrste ekološki prihvatljivih pogona. Ove godine nastavljeno je s ponešto drugačijim načinom prijave, budući da je prethodni način “najbržeg prsta” naišao na brojne kritike u smislu načina prijave, ali i zbog efikasnosti finalnog iskorištavanja poticaja.

Tako je ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imao na raspolaganju ukupno 103,3 milijuna kuna, a rezervacije su razgrabljene unutar nekoliko sati. Ovaj iznos je na razini natječaja iz 2021. godine.

Drugačiji i efikasniji način prijave

Glavna razlika u načinu prijave je u ukidanju “najbržeg prsta” u odnosu na prošle prijave. Naime, zadnje dvije godine prijave se odvijaju putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Hrvatskoj, a kupci su dužni uplatiti minimalni predujam od 7 % iznosa tražene potpore. Rok za isporuku, odnosno za korištenje potpora je devet mjeseci. Ako ove godine niste stigli na navedeni natječaj, savjetujemo da se dobro pripremite i proučite kriterije za iduću godinu.

Kalkulator cijene auto osiguranja

kalkulator-cijena-osiguranjaS obzirom na to da velika većina automobila na hrvatskim cestama još uvijek sadrži klasični motor s unutrašnjim izgaranjem kojeg treba redovito servisirati i pripremiti za ljeto, za vas smo napravili listu najbitnijih stvari na koje treba pripaziti. Saznajte više na našem blogu Korisni savjeti za pripremu vašeg automobila za ljeto.

Razvoj trendova na razini Europske unije

Trend elektrifikacije voznog parka unutar Europske unije u uzlaznoj je putanji. Naime, još u 2020. godini broj novih registracija električnih automobila skočila je sa 3.5 % na čak 11 %, u odnosu na 2019. godinu. Osim toga, Europska Komisija sve snažnije predlaže zakon koji predlaže zabranu novih automobila na fosilna goriva do 2035. godine. Ovaj zakon još nije usvojen, ali je u skladu s ambicioznim EU ciljevima za karbonsko neutralnu budućnost.

U svakom slučaju, u narednih 10-ak godina, možemo očekivati velike promjene u načinu na koji se vozimo i koristimo automobile i pripadajuću javnu infrastrukturu.

Provjeri auto osiguranje online

No, EU je ipak još uvijek poprilično daleko od tog cilja. Naime, prema podacima Europske asocijacije proizvođača automobila "ACEA" čak pola od otprilike 300.000 punionica za električna vozila u Europskoj uniji nalazi se u samo dvije zemlje: Nizozemskoj (90.000) i Njemačkoj (60.000).

Želite li upotpuniti vaše vikende i iskoristiti ljeto za kratke vikend izlete koji će vam napuniti baterije? Pročitajte naš blog 5 prijedloga za izlete po Hrvatskoj koje morate provjeriti, drugi dio.

Budućnost je električna

Električna budućnost je politička odluka, ali ona je i tehnološki superiorna. Električna vozila puno su lakša za održavanje jer sadrže puno manje pokretnih dijelova, nema izmjene ulja i sličnih obaveza. Osim toga, načelno su sigurnija zbog toga što im se s prednje strane ne nalazi veliki motor koji predstavlja opasnost pri sudaru. Također, brojni modeli električnih automobila dolaze s naprednim karakteristikama autonomne vožnje, trend koji je pokrenula Tesla motors.

Saznajte više o prednostima, nedostacima i osnovnim tehničkim karakteristikama električnih automobila na našem blogu: Jesu li električni automobili budućnost prijevoza? Što je sve dobro znati.

Kako raste broj električnih vozila, očekuje nas mnoštvo promjena u infrastrukturi, automehaničarskim uslugama, ali obaveznom i kasko osiguranju vozila. Najbolje vrijeme da se kao društvo pripremimo za budućnost je upravo sada. Sava osiguranje vaš je pouzdani partner.

Nikad sami u budućnosti

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni broj telefona 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.