Nikad sami – Dobro je znati

6 pravila iskusnih vozača za vožnju u zimskim uvjetima.

Što možete napraviti kada zapnete u snijegu? Koliki je zaustavni put zimi? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja pronaći ćete u ovom tekstu.

Vožnja po kiši ili snijegu zahtijeva drugačiji set vještina od vožnje ljeti. Ipak, i ljeti i zimi, vaše obavezno automobilsko osiguranje možete ugovoriti putem Webshopa online (dobijete HUO kod i spremni ste za tehnički bez odlaska u poslovnicu). Uz auto osiguranje, možete odabrati i neki od 8 Sava asistencija - pomoć na cesti.

Prvi tekst iz ove serije naslovljen je “Osiguranje vozila samo je dio Vaše sigurnosti. Zimske gume i 7 pravila za zimsku sezonu koje trebaju znati baš svi vozači.” i možete ga pročitati klikom na naslov. Koja su pravila iskusnih vozača koje bi svi trebali znati?  

osiguranje-asistencija

Pravila iskusnih vozača za vožnju u zimskim uvjetima - tijekom vožnje

  1. Minimizirajte korištenje kočnice, a kada ju koristite, pokušajte to raditi nježno i oprezno. U zimskim uvjetima, trenje između podloge i kotača vašeg automobila je znatno smanjeno, a s tim je smanjena i efikasnost kočenja.
  2. Kada auto počne proklizavati - pritisnite spojku kako biste stabilizirali automobil! Iako to većini vozača nije prirodna reakcija, to pravilo treba imati na umu. Pritiskom spojke prekidate vučnu silu i kotač može ponovno uspostaviti kontakt s podlogom.
  3. Povećajte obavezan razmak između vašeg i drugih automobila, bez obzira na gradske gužve i pritisak drugih vozača. Zaustavni put zimi je gotovo dvostruko duži!
  4. Nježno s automobilom - naglim pokretom volana i snažnim stiskanjem papučice gasa, povećavate šanse za proklizavanje i gubitak kontrole nad vozilom.
  5. Mijenjanje brzina - prebacujte automobil u viši stupanj prijenosa što je ranije moguće. Tako ćete najlakše i najbrže pokrenuti automobil. Za razliku od svih ostalih radnji vozilom, zimi je nužno mijenjanje brzina izvršavati brzo i precizno, bez praznog hoda.
  6. Zapeli ste u snijegu ili blatu? Probajte isključiti ESP (sustav elektroničke stabilnosti automobila) i okrećite prednje kotače kako biste se izvukli.

Nikad sami na cesti zimi uz Sava asistencije - pomoć na cesti

Uz policu auto osiguranja nudimo i osiguranje pomoći na cesti - Sava asistencije već za 74 kn za motore i 83 kn za automobile godišnje, vaša briga postaje naša. Provjerite ovih 8 asistencija kreiranih prema vašim potrebama: vozite li veliku ili malu kilometražu, jeste li privatni ili poslovni korisnik - pronaći ćete asistenciju koja vam odgovara.

Nikad sami u zimskoj sezoni uz Sava osiguranje.