Nova sezona samo što nije počela: 8 obaveznih provjera i priprema motora za proljeće i ljeto

 

Nove moto avanture na vidiku

Jeste li već počeli sanjarit i planirati nove motociklističke avanture u ovoj godini? Proljeće nam je pred vratima, a topliji dani već su tu. Prije svake nove sezone, potrebno je odraditi nužne pripreme i provjere kako bi vaš motor bio u vrhunskom stanju. U novom blogu podsjetit ćemo na 8 obaveznih provjera za sve vlasnike motocikala i mopeda.

obavezno-osiguranje-motora-onlinePlanirate li ove godine obići obalu, otići u planine ili pak posjetiti kultne motorijade? Jedno ne isključuje drugo, a već smo napisali nekoliko praktičnih vodiča na ove teme, provjerite ih:

- Ideje za planinska putovanja motorom po Hrvatskoj: od Učke do Svilaje

- Pregled najvećih motorijada i akcija osiguranja motora

Uštedi uz akciju do 25%

- Savršeni ljetni izleti motorom, treći dio. Najbolje osiguranje motora i asistencija

8 obaveznih provjera za sve odgovorne vlasnike motora, skutera i mopeda

Ulaskom u Schengenski prostor putovanje u inozemstvo postalo je još ugodnije i jednostavnije. Tako možete otputovati sve do Španjolske i Portugala bez gnjavaže oko granica. Naravno, i ova duža, ali i kraća putovanja zahtijevaju dobru pripremu i odlično stanje motora. Kao i kod ljudi, prevencija je pola zdravlja, zato pročitajte kojih su to 8 obaveznih provjera koje godišnje moraju napraviti svi vlasnici metalnih ljubimaca:

1. Generalni vizualni pregled: Provjerite stanje motocikla, pogotovo njegove pokretne dijelove. Je li tijekom zime negdje nakapala neka tekućina? Je li to gorivo, ulje, tekućina za hlađenje? Obratite pažnju na sve neuobičajene situacije. Kakvo je stanje amortizera, pogotovo prednje vilice? Kakvo je stanje svjetlećih tijela, pali li motor “iz prve”?

2. Gume i kotači: Kakvo je stanje guma? Budući da samo dvije gume drže motor na cesti, one moraju biti u top stanju. Iako proizvođači preporučuju radni vijek guma od 5 godina, to može biti i kraće i duže, ovisno o prijeđenim kilometrima.

3. Lanac ili pogonski remen: lanac treba očistiti, nauljiti i pregledati na nedostatke, a na remenu treba detaljno provjeriti potencijalna puknuća ili znakove istrošenosti.

4. Akumulator: Kao i kod automobila, akumulator motora često može uzrokovati frustraciju. Ako imate set za testiranje stanja akumulatora, odlično. Ako ne, provjerite kako pali motor, a bateriju očistite kako biste spriječili koroziju. Ako je baterija starija od 5 godina, obratite dodatnu pažnju i razmislite o zamjeni. Kad ste tu, provjerite i stanje svjećica.

Ugovori Moto asistenciju - pomoć na cesti

5. Kočnice i kočioni sustav: Provjerite stanje kočionih pakni, jesu li jednako istrošene, je li sve centrirano? Obavezno provjerite i stanje kočione tekućine.

6. Tekućine u motoru: Novu sezonu obavezno počnite s novim gorivom. Osim kočione tekućine, provjerite stanje ulja, kao i rashladne tekućine. Ovisno o intervalima zamjene, nadolijte novu tekućinu ili ju potpuno zamijenite.

Ističe vam osiguranje motocikla ili mopeda? Ulovite najbolje ponude, ugovorite online - uz podršku naših agentica.

Info izračun cijene osiguranja

7. Filteri: Na listu su filter ulja, filter goriva i filter zraka motora. Zakrčeni filteri mogu uzrokovati skupe, a nepotrebne probleme.

8. Kontrole motocikla: Provjerite funkcioniranje gasa, mjenjača, kočnica i ostalih upravljačkih kontrola i kablova. Sve mora ići glatko uz brzi odaziv.

Svi znamo za Auto asistenciju, no znate li za Sava Moto asistenciju?

Nadamo se da će vam ova lista koristiti kao praktičan podsjetnik i olakšati pripremu za novu sezonu motora. Ako se dogodi nepredviđena situacija, dobro je imati ugovoreno Sava Moto asistenciju za samo 9,82 EUR uz obavezno osiguranje motora ili Sava asistencija Moto Premium za 35,57 EUR. Na raspolaganju vam je zamjensko vozilo, smještaj u hotelu, nužni troškovi liječenja, pomoć kod problema s gorivom, spašavanje vozila, pomoć na mjestu asistencijskog slučaja i puno više! Svakako jedno od boljih ulaganje kojim možete uštedjeti mnoštvo stresa i financija.

Sava Moto asistencija

 

Nikad sami.

Prijavite se na naš Newsletter i povremeno dobivajte informacije o promo akcijama, novostima i uštedite!

*Za sva vaša pitanja, na raspolaganju vam stoje naše agentice na e-mailu ili na web-chatu u donjem desnom kutu ove stranice koju upravo čitate. Tu je i besplatni telefon na broju 0800 913 023, a pratite nas i na našoj Facebook stranici.